Hlavní obsah

V Nymburce by do tří až čtyř let mohli postavit dva domovy pro seniory

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nymburk by mohl mít v následujících letech až 270 nových ubytovacích míst pro seniory. Ve městě jsou v přípravě dva projekty výstavby domů pro seniory.

Článek

Jeden by mohl stát v nymburské části Drahelice, v areálu bývalých doků u Labe. Nymburští zastupitelé schválili na svém posledním jednání záměr a smlouvy o budoucím prodeji a nájmu pozemků v tomto místě k výstavbě senior resortu pro 150 seniorů. Další domov pro seniory se 120 lůžky plánuje v okrajové části Nymburka soukromý investor, fond PFFL. ČTK to dnes sdělil nymburský starosta Tomáš Mach (Nymburk s klidem).

„Bývalé doky u Labe jsou desítky let v neutěšeném stavu, tohle je příležitost, jak by se celé místo zkultivovalo. Pozemek patří městu, majitelem budovy je společnost Kongresové centrum ILF, se kterou jsme uzavřeli plánovací kupní smlouvu, že do určitého data zahájí výstavbu domu pro seniory,“ sdělil ČTK Mach. Společnost by podle Macha měla v daném místě vybudovat i park. V případě dodržení všech závazků ze strany investora by se podle Macha senior resort v Drahelicích stavěl nejdříve v roce 2025.

O záměru fondu PFFL Mach ví. „S městem nic nekonzultovali, pozemek pro výstavbu koupili od soukromého majitele koncem minulého roku,“ řekl Mach. Obává se, že pro místní seniory bude cenově nedostupný a narazí například na problém nevyhovující silnice, která tam vede.

Zatímco v Drahelicích půjde čistě o bydlení pro seniory, plány investora druhého domova zahrnují i související péči. Podle Martina Fojtíka pověřeného řízením PFFL počítají i s provozem domova se zvláštním režimem, což je sociální služba pro lidi s demencí zahrnující nepřetržitou sociální a zdravotní péči. „Aktuálně budeme podávat žádost o stavební povolení a pokud půjde vše dobře, mělo by být v roce 2024 hotovo,“ sdělil dnes ČTK Fojtík. Provozovatelem sociálních služeb v domově by byla jiná společnost, jejíž jméno zatím není podle Fojtíka definitivní. Fojtík ČTK sdělil, že o plánech města na senior resort v Drahelicích se dozvěděl teprve nedávnol.

Nedostatek míst v pobytových zařízeních pro seniory je v Nymburku již několik let. Senioři patnáctitisícového města nejvíce využívají Domov s pečovatelskou službou nebo rezidenční bydlení v Labských terasách.

Reklama

Doporučované