Hlavní obsah

V Nymburce začaly stavební práce na novém veřejném přístavišti osobních lodí

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

V Nymburce začaly stavební práce na novém veřejném přístavišti osobních lodí na pravém břehu Labe pod Šafaříkovým mlýnem. Náklady jsou 11 milionů korun bez DPH, dokončení se plánuje v říjnu.

Článek

Plovoucí přístavní můstek s lávkou bude určen pro velké osobní lodě a umožní napojení na elektřinu a odběr vody. Kromě toho začne v Nymburce brzy výstavba přístaviště pro malá plavidla, obě budou připravena pro sezonu 2023, řekl dnes novinářům ředitel Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

Nové přístaviště pro velké lodě by měl tvořit ocelový plovoucí můstek o rozměrech devět krát čtyři metry s přístupovou lávkou dlouhou 8,5 metru. Pohodlný nástup umožní dvě úrovně mola. „Můstek se bude pohybovat na hladině, a tudíž ho nebude nutné uklízet při velké vodě,“ uvedl Fojtů.

Stroje nyní vrtají mikropiloty pro základy bloků, k nimž dělníci v srpnu ukotví ocelové plovoucí molo. Po dokončení bude osvětlené a zabezpečené kamerovým systémem.

Fojtů míní, že o využití přístaviště bude zájem, například ze strany zahraničních společností. Výstavbě předcházela marketingová studie. Podle ředitelství se na tomto úseku Labe vytváří předpoklad rozvoje vodního turismu a zavedení pravidelných lodních linek, jako fungují například v Ústeckém kraji.

Fojtů připomněl, že letos už se podařilo zprovoznit přístav v Děčíně a začaly práce v Litoměřicích. Další projekty na Labi se chystají v Mělníku, Roudnici, Čelákovicích, Kolíně a také na Vltavě v Davli. Nymburské přístaviště bude sloužit podobně jako další veřejná přístaviště budovaná Ředitelstvím vodních cest v Poděbradech, Kolíně, Čelákovicích a Brandýse nad Labem jako zastávka osobních lodí s bezbariérovým nástupem a výstupem cestujících. Další přístaviště osobních lodí ve Středočeském kraji se ještě projektují. V budoucnu by měla vzniknout například v Lysé a Kostelci nad Labem či v Neratovicích.

Reklama

Doporučované