Hlavní obsah

Vodní dílo Skalička bude mít podobu suché boční nádrže, schválila to vláda

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vodní dílo Skalička na Přerovsku, které má chránit před povodněmi více než 100 000 obyvatel v povodí Bečvy, bude mít podobu boční suché nádrže. Voda do ní řízeně nateče a sníží se tak průtok v korytě řeky.

Článek

Na této variantě protipovodňové ochrany se shodly ministerstvo zemědělství (MZe) a ministerstvo životního prostředí (MŽP). Materiál, který určil finální podobu vodního díla, dnes schválila vláda. V tiskové zprávě o tom informovalo MZe.

Povodí Moravy, které je investorem vodního díla, si nechalo zpracovat analýzy a hydrologické studie. Odborníci hodnotili pět variant a jako nejlepší zvolili boční víceúčelovou vodní nádrž, která by dokázala zmírnit dopady jak povodní, tak sucha. Tu ale odmítli obyvatelé obcí, u kterých má vodní dílo stát. Nádrž by měla vzniknout nedaleko obcí Ústí a Skalička.

Podle MZe se ministerstva shodla na druhém nejlépe hodnoceném řešení, tedy boční suché nádrži. Stavba je součástí souboru protipovodňových opatření, která mají být na Bečvě postupně budovány až k obci Troubky u Přerova. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nedávno řekl, že celý soubor opatření by měl stát v současných cenách zhruba šest miliard korun, z toho vodní dílo Skalička bude stát zhruba čtyři až 4,5 miliardy.

Vláda schválila zahájení přípravy protipovodňových opatření na Bečvě v roce 2012. Koncepce je rozdělena do dvou etap. V rámci první etapy se budou stavět opatření, která mají zajistit ochranu před padesátiletou povodní, součástí druhé etapy je výstavba vodního díla Skalička. To by mělo celé území ochránit před více než stoletou vodou, která povodí Bečvy zasáhla v roce 1997.

Nekula už dříve řekl, že stavba vodního díla Skalička by mohla být zahájena za čtyři až pět let. Podle MZe by mělo do konce roku 2027 být dokončeno majetkové vypořádání nemovitostí, hlavně výkupy pozemků pod plánovanou nádrží. Odhaduje se, že by měly stát zhruba 1,2 miliardy korun, doposud stát vykoupil pozemky za 700 milionů. Do roku 2023 peníze na výkup pozemků budu pocházet z rozpočtu ministerstva, v dalším období by měl být výkup financován ze státního rozpočtu.

Reklama

Doporučované