Hlavní obsah

V Příbrami chybí místa k parkování, vyřešit to mají zóny

Ilustrační foto.

Reklama

Příbram chce zavést parkovací zóny a získat tak víc míst pro noční parkování na sídlišti i pro krátkodobé denní parkování v širším centru města. Zvýhodněni by měli být lidé, kteří ve městě bydlí.

Článek

„Nový systém se má rozjíždět postupně. První etapa, která se bude týkat staré Příbrami, by mohla být spuštěna na přelomu tohoto a příštího roku,“ řekl místostarosta Martin Buršík (dříve ANO). O tom, kolik se bude za parkování platit, zatím nebylo rozhodnuto. Základní sazba by podle Buršíka mohla být necelé tři koruny na den.

Parkovací místa podle radnice většinou blokují řidiči z okolních obcí, kteří v Příbrami nechají svá auta a pokračují hromadnou dopravou do Prahy. Problémem je i nedostatek míst na sídlišti, které není na tak velké množství aut projektované. Podle Buršíka na sídlišti v noci chybí 600 parkovacích míst, což je desetina celkového počtu, a ve staré Příbrami přes den asi 400 míst ke krátkodobému parkování.

Soutěž na parkovací systém by podle místostarosty mohla být na podzim. Následné zavedení parkovacích zón ve staré Příbrami bude závislé na počasí, protože dopravní značení nelze dělat na sněhu. „Je možné, že se staré město bude realizovat ihned, jakmile to klimatické podmínky dovolí, na přelomu tohoto a příštího roku,“ uvedl Buršík.

Starosta Jan Konvalinka (za ANO) upozornil na to, že po celém městě včetně sídliště bude možné systém provozovat až v okamžiku, kdy bude dostatek míst na záchytných parkovištích. Sloužit by k tomu měl připravovaný parkovací dům u autobusového nádraží pro 176 aut a dále parkoviště na Flusárně a pod Svatou Horou, která budou míst po 100 místech.

„Postupně přicházíme na to, že to není věc až tak úplně jednoduchá a samozřejmá, a chceme to udělat ani ne tak rychle jako dobře,“ uvedl Konvalinka. Město chce zavedení zón placeného stání dobře projednat s veřejností a připravit webové stránky s podrobnými informacemi. Cílem je vyhnout se situaci, která nastala po zavedení zón v Říčanech u Prahy.

Nový parkovací systém v Říčanech narazil na odpor části veřejnosti. Odpůrci kvůli němu iniciovali referendum, do nějž se ale nezapojil dostatečný počet voličů. Dopravní opatření spojená s parkovacím systémem navíc zrušil středočeský krajský úřad. Vydáním opatření obecné povahy byl podle krajského odboru dopravy porušen zákon. Město s tím nesouhlasí a chystá správní žalobu. Podle Buršíka by nebylo na škodu, kdyby Příbram svá opatření s krajským odborem dopravy dopředu konzultovala.

Ve městě už nyní funguje režim placeného parkování. Placená parkovací místa jsou rozdělena do tří zón podle vytíženosti. Nově by se měla zóna placeného stání rozšířit, aby se zvýšila dostupnost parkovacích míst.

Reklama

Související témata:

Doporučované