Hlavní obsah

Ve Středočeském kraji bude od středy na rizikových místech zákaz rozdělávat oheň

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Středočeském kraji bude od středy do čtvrtka na rizikových místech zakázáno rozdělávat oheň. Jde například o lesy nebo okolí stohů sena či slámy. Zákaz je vydán na základě výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.

Článek

Nebezpečí vzniku požárů platí od středeční půlnoci do čtvrtka 24:00. V souladu s nařízením kraje je celoplošně zakázáno používání zábavní pyrotechniky, vypouštění takzvaných lampionů štěstí nebo používání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení. Řidiči také nesmějí vjíždět motorovými vozidly na polní a lesní cesty, pokud nejde o vlastníky a uživatele pozemků při jejich obhospodařování.

V lesích a jejich okolí do 50 metrů a poblíž stohů slámy nebo sena do vzdálenosti 100 metrů je zakázáno rozdělávat oheň a kouřit. Totéž platí pro souvislé rostlinné porosty nebo zemědělsky obdělávané plochy, které by se mohly vznítit, a jejich okolí do 100 metrů. Zakázaná je na těchto místech také jízda parní lokomotivou.

Podle meteorologů teploty nejvýše vystoupají ve středu a čtvrtek, kdy se budou blížit k 30 stupňům. Poté s příchodem studené fronty klesnou na průměrných 20 stupňů a současně se mohou objevit srážky.

Reklama

Související témata:

Doporučované