Hlavní obsah

Kampus ústecké univerzity přivítal zájemce o studium

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Studenti čtvrtých ročníků středních škol a gymnázií přišli zjistit, jak vypadá studium na vysoké škole. V rámci dne otevřených dveří se podívali do laboratoří přírodovědecké fakulty, navštívit přednášky, poslechnout si zkušenosti.

Článek

Skupinky studentů přicházely do bývalého nemocničního areálu, jenž se přeměnil v univerzitní městečko, od rána. „Překvapil nás ten zájem. Říkali jsme si, že epidemie covidu lidi odradí, ale bylo tu celé dopoledne rušno,“ řekla studentka Denisa Vránová, která seznamovala zájemce s oborem geografie. Dotazy často padaly na netradiční obory, jako je aplikovaná nanotechnologie. „Chtěl bych se zabývat něčím, co bude mít uplatnění v praxi. Nanotechnologie jsou budoucností,“ řekl osmnáctiletý Marek, který přijel do Ústí z Litoměřic.

Zvídavost zájemců překvapila i pedagogy. „Přicházeli lidé, kteří mají jasno, co chtějí dělat. Hodně toho věděli o oboru, ptali se, to dříve nebývalo,“ řekla ČTK Magda Škvorová, která vyučuje na katedře chemie. Její studenti odpovídali na dotazy příchozích a předváděli nové přístrojové vybavení, které může být podle Škvorové pro někoho lákadlem ke studiu v Ústí. „Určitě to, že jsme v nové budově s moderním vybavením, hraje roli. Vidíme to v růstu počtu doktorandů,“ uvedla Škvorová. O tom, kolik lidí nakonec daný obor vystuduje, se rozhoduje už v prvním ročníku. „Tam máme hodně odpadlíků,“ podotkla.

Zájem byl o komentované prohlídky kampusu, které se konaly každou půlhodinu, i o přednášky. Na filozofické fakultě se konaly on-line. Pouze ve virtuálním prostředí se dnes konal také den otevřených dveří na fakultě zdravotnických studií. Fakulta umění a designu, kde se den otevřených dveří uskutečnil již dříve, nabídla své prostory k návštěvě výstavy klauzurních prací. Pedagogická fakulta pořádá den otevřených dveří 24. února.

Pobyt v univerzitním kampusu si mohli zájemci zaznamenat ve fotokoutku, zúčastnit se mohli také soutěží a kvízů. „Pro uchazeče byl připravený také jednoduchý elektronický dotazník s otázkami, které pro nás budou důležitou zpětnou vazbou o jejich vnímání naší univerzity. Za každou zpětnou vazbu jsme rádi,“ uvedla prorektorka pro studium Alena Chvátalová. Loni se kvůli epidemii koronaviru konaly dny otevřených dveří pouze on-line formou.

Univerzita J. E. Purkyně má osm fakult, na kterých se vzdělává přes 8500 studentů.

Reklama

Doporučované