Hlavní obsah

Kvůli blešímu trhu v ústeckých Neštěmicích vznikla petice

Foto: Vojtěch Gavriněv

Ilustrační foto.

Reklama

Několik desítek lidí v ústeckých Neštěmicích se v petici dožaduje zrušení tamního blešího trhu. Mimo jiné jim, jak uvedli v dokumentu, vadí hluk, zvýšení dopravního provozu či podle nich nehygienické podmínky trhu.

Článek

Jeho provozovatel Pavel Burket chce na petenty podat trestní oznámení. Radnice se dnes s oběma stranami sešla, návrhy, které by situaci uklidnily, však podle místostarosty městského obvodu Romana Fikara (Vaše Ústí) provozovatel neakceptoval.

Bleší trh se koná každou sobotu od 7:00 ve Veslařské ulici na pozemcích Českých přístavů. Původně „blešák“ začínal v 6:00, Burket přistoupil na pozdější zahájení. Trhovci se i přesto scházejí dřív, což obyvatelům ulice vadí, protože je ruší rozpravami v nastartovaných autech. Petici, kterou ve středu vzalo na vědomí zastupitelstvo, podepsalo 40 lidí.

„Moje dva nápady byly prodloužit dobu zahájení trhů, aby se lidé ve Veslařské mohli vyspat, a druhý byl ten, že bychom je (trhovce) vpustili zavřenou bránou rovnou na parkoviště a po příjezdu Burketových na místo, kde se trhy odehrávají, ale nepochodil jsem,“ uvedl Fikar. Argumenty provozovatele podle něj nebyly relevantní. Burket řekl, že by uskutečnění obou návrhů narušilo provoz trhů. „Vyžaduje to nějakou přípravu, začlenění prodejců na místa, naaranžování zboží, mezitím už se tam pohybují návštěvníci a není kam ustupovat,“ řekl provozovatel.

„Na petiční výbor podává můj právní zástupce trestní oznámení, protože se dotkli pomluvy, křivé výpovědi a podněcování k rasové a náboženské nenávisti,“ uvedl Burket. Podle něj nejde ze strany petentů o podložené argumenty a většina lidí v Ústí nad Labem si trhy přeje, a to v nynějším formátu.

Místostarosta je domluvený s majiteli pozemků, že je bude informovat o průběhu schůzky. Podle jeho slov to může mít dopad na případné prodloužení smlouvy Burketovým. „Zatím nevidí důvod, aby vypověděli smlouvu, protože situace není tak dramatická,“ doplnil Fikar. Obvod oslovil policii i Českou obchodní inspekci, žádné závažnější pochybení trhů však orgány neshledaly. Fikar dodal, že pokud se uskuteční další schůzka, nebude jejím iniciátorem.

Reklama

Související témata:

Doporučované