Hlavní obsah

Litoměřice pokračují v opravě bývalého pivovaru, sloužit bude podnikatelům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Litoměřice pokračují v rekonstrukci rozsáhlého areálu bývalého pivovaru. Náklady na poslední etapu prací jsou odhadem 132 milionů korun, celkem 60 milionů korun pokryje dotace. Prostor bude sloužit pro malou potravinářskou výrobu.

Článek

V jedné části historického objektu se už vaří pivo. „Opravovat se bude ta největší budova v pivovaru, která hyzdí město,“ uvedl místostarosta města Karel Krejza (ODS). Na projekt městu přislíbilo dotaci ministerstvo průmyslu a obchodu, zbytek zaplatí ze svého. Radnice nyní vyhlásila veřejnou soutěž. „Pokud budeme mít v létě vybraného dodavatele, bude to úspěch. Na podzim by práce mohly začít,“ uvedl Krejza. Dokončení díla je plánované na říjen 2024.

Budova B v západní části areálu bývalého pivovaru je podle radnice ve velmi špatném stavu, do nosných konstrukcí i sklepních prostor zatéká. V plánu je statické zajištění konstrukcí, sanace proti vlhkosti. Projekt počítá s vestavbou nových stropů. Obnoveny mají být hladké omítané plochy fasád s původními okenními otvory. Realizace projektu bude podle radnice náročná i vzhledem k tomu, že areál je v městské památkové rezervaci. Střešní krytinu nechalo město vyměnit v roce 2016 za 3,5 milionu korun.

Výběrové řízení na pronájem objektu vyhlásí město ještě letos. „Je totiž důležité znát následné využití tak, aby již v průběhu stavby byly zohledněny budoucí potřeby,“ uvedl starosta Ladislav Chlupáč (ODS).

Pivo se vařilo v Litoměřicích už ve středověku. Posléze vznikl pivovar s pěti patry sklepů, který vozil zlatavý mok i do USA. Rozmach z první poloviny 20. století utnulo znárodnění po druhé světové válce. Korunní pivovar ukončil provoz po 282 letech v roce 2002. Jeho největší roční výstav byl 150.000 hektolitrů.

V obavě o budoucnost stavby v městské památkové zóně radnice objekt koupila a postupně areál opravuje. Na místě bývalé lahvárny vzniklo parkoviště. Rodinná firma si pronajala část objektu pivovaru, provoz zahájila loni na jaře. Vznikla zde také expozice věnovaná pivovarnictví na Litoměřicku.

Reklama

Doporučované