Hlavní obsah

Litvínov převezme od nového roku odpadové hospodářství

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Litvínov na Mostecku převezme od příštího roku odpadové hospodářství. Se soukromníkem, který má odpady na starost, není město dlouhodobě spokojené.

Článek

Spravovat odpadové hospodářství bude prostřednictvím vlastní společnosti Technické služby Litvínov. Smlouvu se společností radnice podepsala na čtyři roky. Vedení města věří, že se svoz od 1. ledna 2023 podaří zajistit, smlouva mezi městem a soukromou firmou končí na konci letošního roku. „Všechny kroky směřují k tomu, abychom odpadové hospodářství v řádném termínu převzali,“ uvedla starostka Kamila Bláhová (ANO).

Město nejprve za 27 milionů korun odkoupilo areál bývalého kovošrotu. Zhruba milion korun stálo pořízení elektronického systému na jeho ostrahu. „Do tohoto prostoru se přemístí nejen sběrný dvůr, ale kompletně celé zázemí pro Technické služby Litvínov. Vedle technických služeb se tam přesune také městský útulek,“ doplnila mluvčí města Jitka Pavlíková.

Sběrný dvůr začne fungovat v létě příštího roku, do té doby zůstane na nynějším místě v centru města s vjezdem ze Smetanovy ulice. Dokončení administrativní budovy je naplánováno na červen 2024. „Původní plán byl o rok dříve, je zde ale potřeba vyřešit odkup vlečky, přeložky sítí, vybudování vztlakové kanalizace,“ popsala mluvčí.

Loni na podzim zastupitelé schválili sumu 38 milionů korun, kterou město vložilo do technických služeb, aby mohly co nejdříve začít chystat vše potřebné. Doposud se podle Pavlíkové investovalo zhruba 40 milionů korun. Technické služby mají k dispozici traktor-bagr, samolisovací kontejner či hákový nosič kontejneru s vozem. V listopadu budou mít technické služby tři svozové vozy, nakoupeno je už 2275 černých popelnic na směsný odpad. „Do konce roku bude město pořizovat ještě nádoby na tříděný odpad,“ podotkla mluvčí.

Pro zajištění odpadového hospodářství je potřeba 15 zaměstnanců, část bude dělat administrativní práci. Město také uzavřelo smlouvu na uskladňování odpadu na skládce Celio.

Ve městě má nyní odpadové hospodářství na starost firma Marius Pedersen, která podle Pavlíkové ročně inkasuje asi 25 milionů korun. „Přesně s takovými náklady počítá město při převzetí odpadového hospodářství pod svá křídla. Slibuje si zlepšení úrovně služeb a kontrolu nad tím, kolik přesně občané a instituce ve městě vyprodukují odpadu,“ sdělila mluvčí. Město se už teď staralo o svoz objemného odpadu, soukromník objemný odpad nesváží a město musí povolávat pracovníky technických služeb. „Město tak platilo nejen společnosti Marius Pedersen, ale i společnosti Technické služby Litvínov,“ dodala Pavlíková.

Reklama

Související témata:

Doporučované