Hlavní obsah

Mostecké muzeum při dnu archeologie ukáže bronzový meč starý 3000 let

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Mostecké muzeum vystaví při mezinárodním dnu archeologie vzácný bronzový meč s litou rukojetí. Unikátní artefakt starý 3000 let našel houbař v Krušných horách.

Článek

Zbraň dlouhá zhruba 70 centimetrů a vážící jeden kilogram na sobě nese stopy použití. Ve své době byla luxusním kouskem, taková zbraň náležela jen elitám. ČTK to dnes řekl archeolog Petr Vágner. Místo ani čas nálezu upřesnit nechtěl.

Obdobné meče jsou v celé České republice pouze čtyři. „Je to zbraň, která sloužila zřejmě k boji, nese na sobě stopy použití, takových je velmi málo,“ uvedl Vágner. Přesně určit památku se podařilo podle tvaru a zdobení. Na sobě má už patinu, která jí také zůstane. Ve vitríně se krátce ocitne pouze v sobotu, kdy muzeum pořádá během mezinárodního dne archeologie akci pro veřejnost, kde představí nálezy pocházející z doby kamenné až po středověk. Je mezi nimi keramika, skleněné korále či spona.

Nálezů z oblasti Krušných hor podle Vágnera v posledních letech přibývá. „Je to hlavně masivním používáním detektorů kovů. Bohužel nálezci se na odborníky obrací pouze ojediněle, což je velký problém,“ řekl Vágner. Podle zákona přitom vyzvedávat archeologický materiál může jen člověk pověřený. „Je tu snaha zapojit hledače do výzkumu, ale s odbornými institucemi jich spolupracuje jen část,“ uvedl archeolog. Nálezy tak končí často v soukromých sbírkách nebo na černém trhu.

Nálezy uložené v mosteckém muzeu si mohou přijít prohlédnout návštěvníci v sobotu. Připraveny budou i stánky, v nichž si budou moci děti vyrobit šperky, keramiku nebo zkusit nástěnnou malbu. Provázet je budou pracovníci muzea oděni do kostýmů středověkých obchodníků. Stezek přes Krušné hory vedlo podle Vágnera několik. Obchodovalo se od starší doby kamenné s materiálem na výrobu nástrojů, s kovy, s luxusními výrobky, ale i s běžnými surovinami, jako je sůl.

Reklama

Doporučované