Hlavní obsah

Na Litoměřicku bude jezdit divadelní autobus s inscenací inspirovanou dějinami

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na Litoměřicku bude v červnu jezdit divadelní autobus. Letos potřetí a naposledy se v něm i mimo něj bude odehrávat inscenace inspirovaná pohnutými dějinami severních Čech.

Článek

Bermudský trojúhelník je podle autorů inscenace o Sudetech a o všech podivnostech, které se zde dějí nebo v minulosti děly. Celý příběh začíná na autobusové zastávce v Litoměřicích, kde diváky přivítá průvodce fiktivní cestovní agentury Sudetský sen. Na palubě autobusu se těžiště zájezdu postupně posouvá od krásných turistických lokací přes historii jednotlivých míst až po boj o vlastní záchranu, kdy autobus projede jakousi časoprostorovou bránou a diváci se ocitnou v minulosti.

Inscenace trvá dvě a půl hodiny. Autobus za tu dobu urazí okruh zhruba šedesáti kilometrů. Některé exteriérové scény diváci sledují přímo z autobusu, na několika místech vystoupí a zhlédnou dramatická vystoupení. V průběhu cesty uvnitř autobusu jsou svědky hereckého vystoupení tří hlavních postav příběhu. „Autobus nám umožňuje navštívit atraktivní lokality a ty využít jako přirozené kulisy pro náš příběh. Ten se odehrává totiž jak přímo v autobusu, tak na několika zastávkách, kde diváci z autobusu vystoupí a ocitnou se přímo uprostřed obrazu, například v polorozpadlém stavení nebo na nádvoří chátrajícího zámku. Divákovi tak poskytneme originální sugestivní a doufáme, že autentičtější zážitek, než získá při běžné divadelní produkci,“ uvedl producent projektu Honza Kvasnička.

V režii Filipa Nuckollse se propojuje tvorba několika umělců. V hlavních rolích účinkují Ctirad Götz, Jakub Gottwald, Anita Krausová, Adam Mensdorff-Pouilly, Daniel Horečný, Kryštof Kotek, Zbyšek Humpolec, Hynek Tajovský, Markéta Mrákotová a řidič autobusu Zdeněk Pejša.

Jednotlivé jízdy se uskuteční od 12. do 19. června. „Logisticky je to opravdu velmi náročné, herce vozíme ve dvou vlnách těsně před autobusem tak, aby se dokázali připravit na další obraz. Jediný výpadek by znamenal narušení osy příběhu. Zatím se to naštěstí nestalo,“ řekl Miroslav Slanec z produkce spolku Kult, který kulturní akci organizuje.

Premiéra byla v roce 2020 za náročných covidových opatřeních. „Loni se nám na poslední chvíli před akcí porouchal autobus, ale náš šikovný řidič to dokázal spravit a jízda proběhla. Minulý rok také bouřka zaplavila gotické sklepy na zámku v Encovanech, ale s pomocí dobrovolných hasičů z Polep a provizorního narychlo postaveného chodníčku z palet jsme divadlo bezpečně odehráli,“ uvedl Slanec. Vstupenky na letošní jízdy si lidé mohou zarezervovat na webu pořadatele.

Reklama

Související témata:

Doporučované