Hlavní obsah

Poslední plánovaná stavba v kampusu ústecké univerzity stála 300 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se ve středu slavnostně otevřela nová budova, objekt Fakulty strojního inženýrství, takzvané Centrum materiálů a technologií.

Článek

Náklady na výstavbu nové fakulty jsou asi 300 milionů korun. V univerzitním městečku jde o poslední přírůstek, škola do budoucna plánuje už jen drobnější změny. Budova je propojená se starým objektem, který stavbaři zrekonstruovali. „Je to poslední budova, která by takhle jako novostavba měla v kampusu stát,“ uvedl rektor Martin Balej. Nyní ještě stavbaři rekonstruují budovu Pedagogické fakulty, ostatní objekty jsou už podle Baleje hotové. „Čeká nás ještě otevření Fakulty zdravotnických studií v areálu Masarykovy nemocnice, tam předpokládáme dokončení a otevření v září tohoto roku,“ doplnil rektor.

Úpravy v kampusu trvají sedm let, celkové náklady budou činit i s Fakultou zdravotnických studií zhruba 2,5 miliardy korun. „Do budov potřebujeme život a jejich plné využití. To se musí akademici i studenti učit. V tuto chvíli čekám, že se rozeběhnou do otevřených dveří a začnou užívat nové prostory, přístroje a zařízení,“ řekl Balej.

V novém objektu je 76 kancelářských míst pro akademické pracovníky, pět nových učeben, aula pro 80 studentů, počítačová učebna a hlavně deset nových laboratoří s vybavením. „Máme tady materiálové laboratoře a laboratoře pro energetiku, které nám chyběly. To je teď důležité hlavně kvůli obnovitelným zdrojům energie a podobně. Budeme tady mít nabíjecí stanici pro elektroauta a také máme systém solárních panelů jak pro výzkum, tak pro budovu,“ popsal inovace děkan fakulty Štefan Michna.

Fakulta dosud využívala ještě dvě budovy. V objektu Za Válcovnou je například technologie 3D tisku, virtuálního prototypování a vodíkové technologie. „Tam by do budoucna mělo vzniknout v rámci Fondu spravedlivé transformace Energy Technology Centrum, které by mělo být nápomocné Ústeckému kraji pro transformaci. Mělo by se tam testovat spalování vodíků, vodíkové motory a podobně,“ uvedl děkan. Dodal, že záměr se uskuteční mezi roky 2023 až 2027. Budovu v ulici Na Okraji přenechala fakulta univerzitě s tím, že tam škola bude zřejmě ubytovávat akademiky. S novou budovou se otevřou i dva studijní programy, řízení jakosti a materiálové inženýrství.

Přibližně před deseti lety měla univerzita okolo 12.000 studentů, teď ji navštěvuje asi 9000 studentů.

Reklama

Související témata:
Fakulta strojního inženýrství

Doporučované