Hlavní obsah

Stavba dalšího přístaviště pro malá plavidla začala ve Štětí na Litoměřicku

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Další veřejné přístaviště pro malá plavidla vznikne ve Štětí na Litoměřicku, kde začala jeho stavba. Molo pro ukotvení asi 12 lodí za 22,3 milionu korun bez daně se veřejnosti otevře příští rok na jaře.

Článek

Do konce roku začne zhruba deset staveb takových přístavišť. Rekreační lodě mohou kotvit v Děčíně, kde se přístaviště otevřelo letos v dubnu. Ředitel Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) Lubomír Fojtů dnes ČTK řekl, že zájem byl během sezony velký. Do budoucna budou na molech kamery, které budou návštěvnost vyhodnocovat.

Do konce letošního roku začne stavba deseti přístavišť a mezi roky 2023 a 2026 se počítá s vybudováním dalších 14 projektů na Labi. Navazovat budou stavby na Vltavě. „Snažíme se dohnat poptávku po rekreační plavbě a po osobní lodní dopravě, protože Labe bylo v tomto smyslu dlouho zanedbáváno,“ uvedl Fojtů.

Pro rozvoj lodní dopravy jsou podle něj potřebná i servisní centra, stavba jednoho z nich začne v Roudnici nad Labem. Plavidla tam budou moci bezpečně tankovat a ekologicky odevzdat znečištěnou vodu z nádrží. V Roudnici zároveň vznikne velké lodní přístaviště.

Ve Štětí už jsou práce na stavbě v plném proudu. Stavaři začali s násypem štěrku, do kterého budou navrtávat železobetonové piloty s ocelovými hlavami, na ně se umístí 62 metrů dlouhé molo. „Molo bude mít na sobě navázaných šest sklápěcích výložníků, na které se budou vyvazovat malé rekreační lodě,“ popsal vedoucí projektu Jan Zeman z firmy Metrostav, která zakázku vysoutěžila. Součástí mola budou také elektrosloupky určené k dobití baterií. Potíže mohou stavaři podle Zemana očekávat během zimy, kdy by klimatické podmínky mohly některé práce zkomplikovat.

Reklama

Doporučované