Hlavní obsah

Stavbou roku 2021 v Ústeckém kraji je nová plavecká hala v Lounech

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

ČTK to řekl mluvčí kraje Martin Volf. Dílo se dostalo mezi deset nejlepších stavebních počinů v celé ČR. Spokojeni se stavbou jsou i návštěvníci, jejich počet roste, řekl ČTK starosta Loun Pavel Janda (Pro lepší Louny).

Článek

Halu navrhoval architekt David Kudla se svými spolupracovníky, dodavatelem stavby byl Metrostav. „Těší mě, že jsme stavbu stihli včas a za dodržení rozpočtu. Ocenění, které jsem dostali, je takovou třešničkou na dortu,“ řekl starosta. „Jsme na to hrdí a pyšní, ale hlavně si vážíme toho, že hala láká plavce, kterých přibývá,“ dodal.

Stavba za 219 milionů korun se veřejnosti otevřela 11. září 2020. Po 28 dnech provozu se kvůli nařízení vlády v souvislosti s epidemií koronaviru musela uzavřít. „Rozjezd se tak zkomplikoval, ale pevně věříme, že něco podobného už nehrozí,“ uvedl Janda. Znatelný nárůst počtu návštěvníků zaznamenali v Lounech během vánočních prázdnin, denně přicházelo 500 až 600 lidí. Součástí haly je pětadvacetimetrový bazén, tobogan, sauna, vířivka či posilovna.

Hala má podobu zkoseného černého krystalu, autoři využili svažitého pozemku s terénním zlomem a orientovali ji tak, aby využili jejího maximálního proslunění. „Na tento prostor navázali velice dobře zvládnutou kombinací prvků, z nichž zcela jistě zaujal porotu prosklený parter s bazénem, precizně provedenou geometricky zvlněnou fasádní křivkou,“ uvedli porotci v hodnocení krajské soutěže. Na druhém místě skončila rekonstrukce kulturního střediska v Chlumci na Ústecku a třetí se umístil Zelený dům, což je pětipodlažní bytový dům v Lounech s novým náměstím. Porota ocenila, že dům je navržen jako ekologicky a energeticky velice úsporný se snahou o nejvyšší komfort nájemníků.

Reklama

Doporučované