Hlavní obsah

Teplická botanická zahrada chce na Den fascinace rostlinami pozvat školy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Botanická zahrada v Teplicích si na Den fascinace rostlinami, který letos bude 18. května, připravila program zejména pro školy. Dopoledne mohou žáci přijít bez registrace do areálu, kde jim zaměstnanci ukážou rostliny ze zázemí.

Článek

Odpoledne se pro veřejnost uskuteční speciální komentovaná prohlídka. Den fascinace rostlinami pořádají vědci letos pošesté. Chtějí tak veřejnost seznámit se svými výzkumy a ukázat jim, proč jsou rostliny, stromy i byliny důležité a čím jsou zajímavé. Cílem dne věnovaného rostlinám je zasvětit co nejvíce lidí po celém světě do tajů v oblasti botaniky, zahradnictví, zemědělství a lesnictví. „Je tak nejvyšší čas přilákat všechny zájemce a říci jim více o rostlinách a jejich vlastnostech,“ uvedl ředitel botanické zahrady Petr Šíla.

Botanická zahrada už stihla v pátek 22. dubna na Den země přivítat jaro. Pro zahradníky je jaro ve znamení setí nových trvalek a letniček do venkovní expozice. „Návštěvníci se i letos budou moci těšit na rozkvetlou expozici jižní Afriky s gazániemi, nerenkami či starčky,“ řekl kurátor zahrady Jan Ptáček.

Tropický skleník je stále částečně uzavřený kvůli rekonstrukci. Nepřístupná je malá část nacházející se pod lávkou. „Expozice projde úpravou a zpevněním svahu, který byl sešlapán při obnově konstrukce lávky. Mimo to se objevila díra v tropickém jezírku, a tak bude nutná i jeho úprava kvůli únikům vody,“ přiblížila provozní technička Lucie Černá. V subtropickém skleníku jsou k vidění kvetoucí chladnomilné orchideje a ve skleníku se sukulenty opět po roce kvete strelície.

Botanickou zahradu ročně navštíví v průměru 30.000 lidí. Výstavní skleníky zaujímají plochu 2700 metrů čtverečních. Zásobní skleníky o rozloze 1750 metrů čtverečních nejsou veřejnosti přístupné.

Reklama

Doporučované