Hlavní obsah

Ústecký kraj chce koupit budovu v Žatci pro potřeby domova pro postižené

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj chce koupit budovu s pozemkem v Žatci, kam přestěhuje klienty domova pro zdravotně postižené v Tuchořicících. Tam staví kraj nový objekt pro 18 klientů v šesti domácnostech.

Článek

Cena nemovitosti v Žatci je podle znaleckého posudku 8,5 milionu korun. Uvedl to hejtman Jan Schiller (ANO).

Domov Bez zámků Tuchořice se od roku 2016 postupně přeměňuje tak, aby vyhovoval současným požadavkům na poskytované pobytové sociální služby a zlepšil se život klientů. V areálu je objekt zámečku a byla tu hospodářská budova s teletníkem. Ten byl v první etapě zbourán a nyní se staví nový. Dokončen bude v červenci 2023. Následně budou stavbaři opravovat zámeček.

Na přechodnou dobu je nutné najít prostory pro 13 klientů. „Mohli by bydlet v Žatci. Pokud jim to bude vyhovovat, mohou tam i nakonec zůstat a opravené prostory v Tuchořicích pak můžeme nabídnout dalším zájemcům,“ uvedl hejtman. Poptávka po sociálních službách pro klienty se zdravotním postižením je v kraji podle hejtmana velká. „Domov v současnosti nemůže nové klienty přijímat. Pokud se prostory opraví, může jich tam být víc nebo je budeme využívat pro jinou sociální službu,“ řekl Schiller.

Současná kapacita domova pro lidi se zdravotním postižením v Tuchořicích je 52 míst, nyní je tam 51 klientů. Do nového objektu, který vznikne na místě bývalého teletníku, se přestěhuje 18 lidí ze zámečku. Bydlet budou v domácnostech, v každé bude kuchyňka s obývacím pokojem, samostatné ložnice a sociální zařízení.

Domov Bez zámků Tuchořice zajišťuje pomoc lidem s cílem je sociálně začlenit. Poskytuje pobytové sociální služby lidem s mentálním a kombinovaným postižením.

Reklama

Doporučované