Hlavní obsah

Ústecký kraj rozdělí sociálním službám 275 milionů, mělo by to podle kraje stačit

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj rozdělí sociálním službám 275 milionů korun od státu. Částka by měla stačit na pokrytí nároků všech poskytovatelů, žádná služba tak kvůli nedostatku peněz třeba na mzdy pracovníků neskončí.

Článek

Novinářům to řekl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS). Dotace budou 3. září schvalovat zastupitelé.

Vládní koalice se dohodla na tom, že na dofinancování služeb v Česku přidá 3,2 miliardy korun, požadavky krajů byly ještě o 1,2 miliardy vyšší. Peníze se rozdělují podle počtu obyvatel. „Spočítali jsme si, že by nám mělo přijít 275 milionů korun. Jakmile nám to potvrdí, peníze rozdělíme. Každému zařízení, které žádalo finance, přiřkneme nějakou částku,“ uvedl Kulhánek.

Pokud se i po rozdělení peněz vyskytne organizace, které budou peníze chybět na letošní rok, podá si žádost na kraj. „Na základě rozboru hospodaření za první pololetí můžeme rozhodnout o další finanční pomoci, a to zejména v případě lůžkových zařízení. Budeme mít ještě 30 milionů korun z programu pro sociální služby financovaného z Evropské unie a tři miliony korun, které jsme dostali od státu na psychiatrickou péči,“ řekl náměstek. O penězích navíc by pak zastupitelé rozhodovali v říjnu.

Ústecký kraj i některá města už finančně vypomohla na přechodné období některým poskytovatelům služeb. Ústecké společnosti Helias, která se stará o autisty, půjčil kraj 2,2 milionu korun. Peníze teď bude moci Helias kraji vrátit z dotace.

S ministerstvem sociálních věcí kraje jednají o změně systému přidělování peněz na sociální služby. Tzv. směrné číslo, tedy rozdělování na základě počtu obyvatel, Ústeckému kraji nevyhovuje. Na severu Čech je historicky více než v jiných regionech různých ústavů, domovů pro mentálně postižené a podobně. Navíc kraje dostávají peníze od státu vždy jen na rok. „V příštím roce to bude bohužel ještě podobné jako letos, ale od roku 2024 má být nastaven systém pro dlouhodobé financování služeb,“ uvedl Kulhánek.

Reklama

Doporučované