Hlavní obsah

Ústí nad Labem zruší vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejnosti

Foto: Getty Images

Ústí nad Labem (ilustrační foto).

Reklama

Ústí nad Labem zruší vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejnosti. Důvodem je nález Ústavního soudu. Právníci připraví novou úpravu obecně závažné vyhlášky.

Článek

Zrušení obecního nařízení budou schvalovat v pondělí zastupitelé. Informovalo o tom vedení města po zasedání radních na svém webu.

Vyhlášku schválilo město v roce 2017 a v následující roce schválilo její nové znění. Původní regulovala pití alkoholu především v okolí škol, následně se rozšířila její platnost například na celý obvod Severní Terasa nebo na problémové sídliště Mojžíř ve čtvrti Neštěmice či na labské nábřeží na Střekově. Lidé, kteří chtěli na vymezených prostranstvích pořádat oslavu nebo kulturní akce, mohli požádat radnici o výjimku. Strážníci měli možnost za porušení vyhlášky uložit pokutu až 1000 korun. Zákaz se nevztahoval na zahrádky a předzahrádky u restaurací a na oslavy konce roku 31. prosince a 1. ledna.

Soud ve svém nálezu z července 2021 uvedl, že výjimky stejně jako samotný zákaz užívání alkoholických nápojů je nutné formulovat jako přímo použitelné obecné pravidlo chování, výjimky naopak nelze formulovat tak, že jsou stanoveny na základě zákonem neupraveného veřejnoprávního povolení udělovaného obcí ad hoc pro jednotlivé případy tak, jak to právě vyhláška města umožňuje. Rada proto souhlasila se zrušením vyhlášek. „Na nové úpravě obecně závažné vyhlášky již pracuje právní oddělení, vymezení a konkretizaci prostor řeší i s městskými obvody,“ uvedlo vedení města.

Reklama

Doporučované