Hlavní obsah

V Děčíně kvůli nedostatku řidičů nevyjely některé spoje městské dopravy

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

V Děčíně kvůli nedostatku řidičů nevyjely některé spoje městské hromadné dopravy. Šoféři odmítli sloužit přesčasy, protože vedení nevyhovělo jejich požadavku na nárůst mezd o 15 procent. Kolektivní vyjednávání pokračuje.

Článek

Z informací na webu dopravního podniku vyplývá, že v úterý vypadává z provozu jeden autobus, který obsluhuje linku 201 mezi nemocnicí a částí Chrochvice. Celkem je to 13 spojů. „Jsme uprostřed kolektivního vyjednávání. Řidiči požadují navýšení mezd o 15 procent, což jsme odmítli. Oni se proto rozhodli, že nebudou sloužit přesčasy,“ uvedl předseda představenstva Zdeněk Machala.

Odboráři požadují zvýšení mezd nejen pro řidiče, ale také pro dělnické profese a technicko-hospodářské pracovníky (THP). „Navrhovali jsme zvýšení o 15 procent už v listopadu, kdy začaly rapidně růst ceny. Chtěli jsme se dorovnat s ostatními dopravními podniky na severu Čech. Vedení nám nabídlo čtyři procenta pro řidiče, což u nás dělá pět korun 28 haléřů,“ řekl předseda odborové organizace Jiří Vašák. „Navrhovali jsme 15 procent pro dělnické profese, které se nám starají o autobusy, a pět procent pro THP. Přidání požadujeme pro všechny zaměstnance,“ uvedl s tím, že vedení podniku navrhlo dělnickým profesím zvýšení o dvě až tři procenta.

Řidiči se dohodli, že si odpracují sto procent, ale přesčasy nebudou sloužit. „Upozorňovali jsme, že řidiči odcházejí. Je jich nedostatek na celém trhu. Pro nás to znamená, že po těch, kteří odešli, přebíráme přesčasy. Přesčasovou práci máme přitom ve srovnání s ostatními nejvyšší v republice,“ uvedl Vašák.

Problém s nedostatkem řidičů řešil loni v létě Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. Při kolektivním vyjednávání se tam odboráři s vedením podniku dohodli na nárůstu hrubé měsíční mzdy o 7500 korun na 30.000 korun. „Většina je nás tady v Děčíně kolem padesáti let. Mladý člověk za 25.000 korun čistého, aby jezdil soboty a neděle a vstával ve tři ráno, tak jezdit nebude,“ podotkl Vašák. „Patnáct procent je náš požadavek, ale je to číslo k jednání,“ dodal.

Dopravní podnik se snaží získat další řidiče. Kolektivní vyjednávání potrvá zřejmě do konce měsíce.

Reklama

Doporučované