Hlavní obsah

Cena tepla v Děčíně a Jílovém v příštím roce stoupne o více než 50 procent

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cena tepla v Děčíně a Jílovém v příštím roce stoupne. Společnost Termo Děčín, která provozuje místní teplárnu, zvýší ceny asi o 54 procent. Náklady na teplo tak v bytě o velikosti 3+kk stoupnou v průměru asi o 560 korun měsíčně.

Článek

Teplárna dodává energii zhruba 8000 domácností, 140 objektů veřejné správy a do podniků. Nový ceník je platný od 1. ledna 2022. „Cena mohla být výrazně vyšší. Energetická skupina MVV Energie CZ, jež je majoritním vlastníkem společnosti TERMO, však do ceny tepla promítla jen část skokově rostoucích nákladů na nákup zemního plynu, který teplárna využívá jako hlavní palivo,“ uvedla Kateřina Drbalová ze společnosti Termo Děčín.

Dodávky plynu měla společnost zajištěné dopředu na celý rok 2022. „Původní obchodník, s nímž mateřská společnost MVV uzavírala dodávky za ceny platné v roce 2020, nebyl schopen nasmlouvané dodávky garantovat. Plyn jsme museli nakoupit za aktuální ceny, které jsou čtyřikrát vyšší než před rokem,“ uvedl Libor Štěpán, předseda představenstva firmy Termo Děčín. Na zákazníky se tak podle něj přenáší jen část nákladů zvýšených cen plynu. „Růst výdajů domácností za teplo jsme chtěli omezit na nezbytné minimum. Toto rozhodnutí se týká všech našich tepláren, které využívají převážně zemní plyn,“ uvedl Jörg Lüdorf, předseda představenstva společnosti MVV Energie CZ.

Růst ceny tepla v závislosti na růstu ceny plynu omezil to, že děčínská teplárna jako jediná v ČR využívá k výrobě tepla i geotermální energii. Nákup zemního plynu zajišťuje skupina MVV Energie CZ pro jednotlivé dceřiné firmy včetně TERMA centrálně. V současné době má skupina zajištěn dostatek plynu na celou topnou sezonu a pro rok 2023 už byl vybrán nový dodavatel, uvedla firma.

Všechny výhody, které Termo svým zákazníkům poskytuje, zůstanou podle Drbalové zachovány. „Slevy z ceny tepla a teplé vody, které čerpají zákazníci ve věrnostním programu, samozřejmě dodržíme,“ uvedl Štěpán. „Pokud by se některý z našich bývalých zákazníků měl se zajištěním dodávek tepla potíže, rádi ho k našemu systému znovu připojíme,“ dodal.

Společnost Termo Děčín byla založena jako městská akciová společnost v roce 1995, členem skupiny MVV Energie CZ se stala v roce 2000. Energetickou skupinu MVV Energie CZ tvoří patnáct společností s působností v patnácti městech České republiky. Mateřskou společností je MVV Energie CZ a.s., která byla založena v říjnu 1993 a od roku 1999 je dceřinou společností německého energetického koncernu MVV Energie se sídlem v Mannheimu v Německu.

Reklama

Související témata:

Doporučované