Hlavní obsah

V Děčíně začalo fungovat veřejné přístaviště pro rekreační lodě

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

V Děčíně dnes začalo fungovat nové veřejné přístaviště pro malé rekreační lodě. Jde o první ze série přístavišť, které letos Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) vybuduje.

Článek

Děčínskou stavbu zhotovila strojní a stavební společnost Labská, náklady ve výši 33 milionů korun financoval Státní fond dopravní infrastruktury. ČTK to dnes řekl mluvčí ŘVC Jan Bukovský.

Plavidla mohou ode dneška kotvit v Děčíně přímo v centru města u nábřeží pod městskou knihovnou. Plovoucí molo dlouhé 36 metrů, kopírující aktuální úroveň hladiny v řece, je vybaveno odběrnými sloupky pro připojení plavidel na elektřinu a pitnou vodu. Lodě mohou u přístaviště stát až 48 hodin. Posádka tak může v klidu navštívit město nebo na Labi přenocovat.

Veřejné přístaviště pro návštěvníky mířící do města na lodích dosud v Děčíně nebylo, k ukotvení plavidel mohli lidé využít pouze vysoké nábřežní zdi, které jsou vhodné jen pro velké lodě, nebo improvizované vyvázání u šikmého břehu.

„Posádky plavidel jistě ocení molo nízko nad hladinou, s pohodlným přístupem po rampě z nábřeží. Připojení na elektřinu je pomocí čipové Přístavní karty, užívané již dnes na Labi v Dolních Zálezlech či Nučnicích a Libotenicích, ale také v ostatních přístavech Vltavy a Baťova kanálu. Novinkou na Labi je přípojka na doplnění nádrží lodí pitnou vodou,“ řekl dnes ČTK ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.

V Roudnici nad Labem na Litoměřicku se připravuje servisní centrum, kde budou moct loďaři pohodlně natankovat. Kolik lidí přístaviště využije, není podle ředitele jasné. Naráz může být u mola ukotveno šest menších plavidel. „Myslím si, že během sezony zde denně bude minimálně jedna loď stát,“ doplnil Fojtů.

Stavba přístaviště měla být hotová za osm měsíců, zdržení čtyři měsíce měl na svědomí nedostatek vody v Labi. Na vyšší hladinu se čekalo kvůli železobetonovým pontonům, aby je bylo možné po vodě přesunout z přístavu Děčín-Loubí do jejich cílové polohy na Smetanově nábřeží. Úzkým místem na cestě byla plavební úžina Heger v centru Děčína pod Tyršovým mostem, pro jejíž překonání je potřeba dostatečná plavební hloubka.

Město se finančně podílelo na přístupovém prostoru k přístavišti. „Vznik přístaviště pro malá plavidla vítáme, projekt bezpochyby podpoří intenzivnější soužití s největší českou řekou, podpoří cestovní ruch a turistům nabídne zázemí pro jejich pobyt v našem městě,“ řekl primátor města Jiří Anděl (ANO). Vznik přístaviště vítá také obecně prospěšná společnost České Švýcarsko. Její ředitel Jan Šmíd míní, že přístaviště otevírá další možnosti trávení volného času a může pomoci i rozvoji lodních půjčoven.

Reklama

Doporučované