Hlavní obsah

V Litvínově začala demolice dalšího vybydleného panelového domu v Janově

Ilustrační foto.

Reklama

V Litvínově začala demolice dalšího vybydleného panelového domu ve vyloučené lokalitě na sídlišti Janov. Jde o druhý objekt, který dalo město zbourat. Náklady spojené s odstraněním domu a úpravou území přesáhnou osm milionů korun.

Článek

Na demolici získalo město dotaci od ministerstva pro místní rozvoj. Dotaci ministerstvo poskytne ve výši maximálně 50 procent z celkových uznatelných nákladů, tedy ve výši asi 3,4 milionu korun. Úprava území pak vyjde asi na 600 tisíc korun. „V místě zbouraného domu vznikne park se stromy a květinovou loučkou,“ uvedlamluvčí radnice Jitka Pavlíková. První dům, který dalo město zbourat, stál taktéž v Gluckově ulici a byl srovnán se zemí v roce 2020. Na jeho místě je zatravněná plocha s alejí stromů.

Další dům určený k demolici je v Hamerské ulici, také na jeho zbourání získalo město dotaci. Objekt odstraní firma ještě letos. Terénní úpravy jsou naprojektovány jako zatravněná plocha s 11 vysazenými stromy a trvalkovým záhonem. Posledním vybydleným domem, který město získalo do svého vlastnictví za účelem demolice, je panelák v Jiřetínské ulici. Náklady na jeho zbourání by měla rovněž částečně pokrýt dotace.

„Všechny zmíněné stavby byly, případně ještě stále jsou, bezpečnostním i hygienickým rizikem pro obyvatele janovského sídliště. Proto jsme přistoupili k jejich demolici a s tímto záměrem město domy vykoupilo od původního majitele,“ připomněla starostka města Kamila Bláhová (ANO). Odstranění vybydlených domů je jen jedním z nástrojů, jak se snaží město situaci ve vyloučené lokalitě řešit. „Působí zde městská policie, asistentky prevence kriminality, sociální služba První krok. V Janově je také služebna Policie ČR. V minulých letech se do zvelebení sídliště investovaly miliony korun a přes letní prázdniny projde základní škola rekonstrukcí,“ uvedl místostarosta Karel Rosenbaum (ANO).

Demolice domu ovlivňuje provoz některých zařízení, které zřizuje město Litvínov. Mateřská škola v Gluckově ulici a speciální základní škola jsou tak dočasně přestěhované do jiných budov základní školy Janov, pod niž spadají.

Reklama

Doporučované