Hlavní obsah

V Mostě slouží nová hasičská stanice za 168 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Sídlo hasičů nahradilo původní, které sloužilo přes 45 let. Zbojnice je připravena i k zásahům při olejových haváriích, dopravních nehodách a velkých mimořádných událostech, například železničních haváriích či při zřícení objektu.

Článek

Projekt je hrazen ze státního rozpočtu i z evropského programu REACT-EU. „Na začátku byla financována stavba z rozpočtu státu, během realizace se to přeorientovalo a část stavby byla stavěna z evropských dotací REACT-EU. Celkové náklady jsou v současné době 168 milionů korun, přes 96 milionů jsou dotace a zbytek jde z rozpočtu státu,“ řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Roman Vyskočil.

Na místě nově postavené zbrojnice stála budova, která začala sloužit v 70. letech jako provizorní objekt na dobu 20 let. Od roku 2010, kdy byly zjištěny problémy se statikou, vedení krajských hasičů usilovalo o vybudování nových prostor. V roce 2018 byla zpracována projektová dokumentace. Hasiči žádali při přípravě projektu o evropskou dotaci, v daném programu ale došly peníze. Po získání finančních prostředků byla pak v červnu 2020 zahájena samotná výstavba.

První etapou bylo vybudování dočasného zázemí pro jednotku a odstranění starého objektu stanice. Druhá etapa zahrnovala výstavbu nového objektu stanice. Závěrečná etapa výstavby bude dokončena během letošního roku, kdy zbývá odstranit dočasný objekt a garáže, které jednotka využívala v době výstavby nové stanice, a následně se upraví okolí. Podle Vyskočila by se celkové náklady s poslední etapou neměly výrazně zvýšit.

Kompletně vybavená stanice má výjezdové garáže, místnost pro chemicko-technické služby, šatny, učebnu a kanceláře. Disponuje cvičnou věží, místností pro fyzickou přípravu, tělocvičnou i hřištěm. Pro mimořádné události je zbojnice vybavena speciálním technickým kontejnerem ke stabilizaci budov a pro zásahy u hromadných dopravních nehod.

V Ústeckém kraji mají hasiči novou stanici v Bítozevsi a v Lovosicích. „V současné době se zpracovává projektová dokumentace na stanici v Klášterci nad Ohří,“ uvedl Vyskočil.

Reklama

Doporučované