Hlavní obsah

V Mostě zaplatí lidé v pobytových sociálních službách víc za ubytování i jídlo

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Mostě zaplatí lidé v pobytových sociálních zařízeních víc za ubytování i stravování. Se zvýšením cen počítají také v Ústí nad Labem či Děčíně. Provozovatelé většinou zatím čekají na změnu úhradové vyhlášky.

Článek

Úhrady se od 1. února mění v zařízeních Městské správy sociálních služeb v Mostě. Růst je o deset korun a den, to je o 304 korun za měsíc. „Například u domovů pro seniory nebo domova pro osoby se zdravotním postižením u dvoulůžkového pokoje zaplatí klient místo stávajících 170 korun za osobu a den nově 180 korun za osobu a den,“ uvedl mostecký magistrát.

Růst ceny u stravování je v rozmezí 12 až 19 korun za den, měsíčně pak o 364 až 578 korun. Změna se dotkne také Střediska denní péče o děti do tří let věku a denního dětského rehabilitačního stacionáře. „Důvodem navýšení je růst nákladů na energie a mzdy. Od roku 2019 nebyly úhrady uživatelů za ubytování a stravování upravovány,“ uvedla mostecké radnice.

Ústecký kraj je zřizovatelem 13 příspěvkových sociálních organizací. Úhrady za ubytování a stravování se prozatím nezměnily. „Vláda ČR přislíbila zvýšení úhradové vyhlášky o 20 procent u pobytových a stravovacích služeb a deset procent u výkonů péče. Předpokládaný termín účinnosti vyhlášky je 1. února,“ řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Úhrada za ubytování je stanovena ve výši 210 korun, za celodenní stravu 170 korun. Naposledy se podle Fraňkové úhrady zvyšovaly v roce 2014. „V domovech pro seniory není s ohledem na pandemii covid-19 stoprocentní obložnost, zatímco v domovech se zvláštním režimem máme stavy zpravidla plné,“ dodala mluvčí.

Vyhláškou se řídí v zařízeních sociálních služeb v Ústí nad Labem. Konkrétní sazby stanovují ředitelé příspěvkových organizací. Domov důchodců v Krásném Březně podle svého ředitele Jaroslava Marka čeká na aktualizaci vyhlášky, protože chce ceny navýšit. „Jsme na stropní částce u stravování a u ubytování jsme na stropní částce v případě jednolůžkového pokoje. Dvoulůžkový pokoj máme asi o deset korun na den levnější,“ řekl ČTK ředitel. Na maximu je i domov pro seniory Bukov, potýká se však s tím, že dodavatel obědů zdražil jídlo o čtyři koruny. „Ve stravném máme benevolenci 170 korun na den. Musíme to rozpočítat tak, aby nám to vyšlo. Teď navyšujeme obědy a o to musíme ponížit snídaně a večeře, aby nám to vyšlo,“ sdělila ředitelka instituce Věra Vonková.

Na novou úhradovou vyhlášku čekají v Děčíně. Pokud podle mluvčího města Luďka Stínila bude vyhláška upravena, mohou se ceny za stravné a péči zvýšit pro klienty v zařízeních, která spravuje příspěvková organizace města Centrum sociálních služeb, zhruba o 20 procent.

Reklama

Doporučované