Hlavní obsah

V Srbské Kamenici si připomněli 50. výročí pádu jugoslávského letadla

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Minutou ticha, zapálením svíček a položením věnce si dnes lidé v Srbské Kamenici na Děčínsku připomněli 27 obětí letecké havárie. Uplynulo od ní přesně 50 let.

Článek

Před pěti dekádami se stroj zřítil z výšky deseti kilometrů, neštěstí přežila jen letuška Vesna Vulovičová. Pietního aktu se však už nezúčastní, zemřela v roce 2016.

K pomníku leteckého neštěstí dorazil jeden z jejích zachránců, tehdejší velitel hasičské jednotky Zdenko Kubík. „Osobně jsem viděl to letadlo letět dolů, jak havarovalo,“ řekl pětasedmdesátiletý pamětník. Na dvoře u jeho domu ho vyrušilo hvízdání nad hlavou. Pasažéři podle něj padali na louku u lesa, kam letadlo dopadlo. „Zešílel jsem, dostal jsem šok. Začal jsem křičet,“ popsal své prvotní pocity. Hned poté běžel do hasičské zbrojnice vyhlásit poplach.

Ve stráni, nad místem, kde havárii připomíná pomník, byly polámané stromy. Ještě donedávna bylo patrné, kam letadlo dopadlo. Kubík uvedl, že se přes obtížný terén nemohl dostat, šel za nářkem zraněné. „Čtyřem hasičům se nám podařilo zraněnou osobu vytáhnout. Byla zaklíněná,“ řekl pamětník. Mnohem těžší podle něj bylo snést zraněnou letušku s mnohačetnými zraněními z prudké stráně a potok do sanitky. „Museli jsme udělat řetěz a podávat si zraněnou z ruky do ruky,“ podotkl Kubík. Dodal, že hledal i další zraněné, nikdo jiný však nehodu nepřežil.

Třiadvacet cestujících a pět členů posádky letělo 26. ledna 1972 pravidelnou linkou ze Stockholmu přes Kodaň do Záhřebu a Bělehradu na palubě stroje typu DC-9 jugoslávské letecké společnosti JAT. Podle závěrečné zprávy o vyšetřování příčin neštěstí ze srpna 1972 se letadlo zřítilo v důsledku výbuchu časované nálože, která byla skrytá v zavazadle v předním zavazadlovém prostoru. Pachatele útoku se ale nikdy vypátrat nepodařilo.

Tragédie se odehrála po páté hodině odpolední a okamžitě byly zahájeny vyprošťovací práce. Tehdy dvaadvacetileté těžce zraněné Vesně Vulovičové byla poskytnuta první pomoc v nedaleké České Kamenici a na začátku února byla převezena vrtulníkem do Prahy. Podrobila se operaci na střešovické neurochirurgické klinice. Později se stala držitelkou Guinessova rekordu i čestnou občankou Srbské Kamenice.

Reklama

Související témata:

Doporučované