Hlavní obsah

Varnsdorf letos dokončí jednu z největších investic, školku za 85 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Varnsdorfu letos dokončí jednu z největších investic za poslední roky, mateřskou školu zhruba za 85 milionů korun. Atypická školka ve tvaru elipsy nabídne například venkovní hřiště umístěné v atriu budovy.

Článek

Děti se do nové školky poprvé podívají v novém školním roce. „Je atypického tvaru, proto i částka na výstavbu v podstatě dvou oddělení pro 50 dětí je poměrně vysoká,“ uvedla místostarostka Ladislava Křížová (za ODS). Město uspělo se žádostí o dotaci z Integrovaného regionální programu ministerstva pro místní rozvoj ve výši téměř 60 milionů korun. Další náklady pokryje radnice ze svého rozpočtu, který letos překročil půl miliardy korun.

Křížová doplnila, že stavba se zhruba o pět milionů korun prodraží, stojí za tím vysoké ceny stavebnin. „Vzhledem k tomu, že na jedné mateřské školce dosloužily dva pavilony, ve kterých byla oddělení mateřské školy, tak byla potřeba dožité pavilony nahradit,“ zdůvodnila stavbu nového zařízení Křížová. Ve městě je v mateřských školách asi 450 míst, podle místostarostky jich je dostatek.

Stavbaři se museli vypořádat s řadou problémů, jedním z hlavních bylo přeložení horkovodu vedoucího pod stavbou. Přeložka se měla dělat loni na jaře, tehdy ČR zasáhly silné mrazy. „Teplárna si nedovolila na týden odstavit horkovod,“ uvedla místostarostka. Stavbaři se k přeložení dostali až loni v červnu, čímž se také posunul termín dokončení. Původně měla být stavba hotová letos v červnu, dokončí se až koncem roku. „Jediné specifikum této stavby je, že je všechno potřeba vytyčit geodetem. Není fixní bod, od kterého by se to dalo vytyčovat, to tady nelze,“ řekl hlavní stavbyvedoucí Martin Machek.

Město posuzuje umístění uměleckého prvku před školku. Jedním z návrhů je zhruba pětimetrový krasohled, který by se otevíral každou hodinu podobně jako orloj. Podle místostarosty Jiřího Suchardy (ODS) by objekt zastínil mateřinku. V potaz podle něj připadá menší sousoší. Před zařízením bude také malé parkoviště určené pro vysazování a vyzvedávání dětí, takzvané kiss and drive.

Reklama

Související témata:

Doporučované