Hlavní obsah

Vesnicí roku v Ústeckém kraji je Dolní Poustevna na Děčínsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vesnicí roku v Ústeckém kraji se stala Dolní Poustevna na Děčínsku, která se jako vítěz krajského kola chystá na celostátní klání.

Článek

Porotu chce zaujmout stejně jako krajské komisaře hlavně rozmanitým komunitním životem. ČTK to dnes řekl starosta Robert Holec (Město mého života). Od výhry i postupu si ves se 1700 obyvateli slibuje zvýšení cestovního ruchu.

„Je to paráda. Milé překvapení a velká radost v Dolní Poustevně,“ reagoval na výhru Holec. Porota podle něj ocenila zejména společenský život. „Senioři pekli, myslivci ukázali svou činnost, rybáři vyudili makrely a tak dále,“ popsal starosta, co si komisaři mohli během své dvouhodinové prohlídky vesnice prohlédnout. Dolní Poustevna se v uplynulých letech zaměřila na investice, což je další věc, kterou porotci ocenili, uvedl Holec. Například 20 milionů korun stála před dvěma lety obnova sportovní haly.

Vesnice roku Ústeckého kraje si od výhry i postupu do dalšího kola slibuje zvýšení cestovního ruchu. „Zajímavých cílů je tu několik. Nemáme tu zámek ani velké skály, ale hezkou přírodu, velký sportovní areál a jsme podle mě hezké klidné město,“ řekl starosta. Na příchod komise se všichni připravovali několik týdnů. Porotci, kteří budou hodnotit vesnice z celé země, se v Dolní Poustevně zdrží čtyři hodiny. Holec řekl, že je to pozitivní, protože uvidí i další části města, například Horní Poustevnu, Karlín či Marketu. „Předchází tomu několikeré projetí města autem i pěšky, abychom si ten harmonogram připravili,“ doplnil starosta.

Ve vsi jsou tři kostely, barokní socha Piety, cyklotrasy, knihovna i hasičská zbrojnice. Zajímavostí je loutkové divadlo. Místní soubor Pomněnka pravidelně pořádá různé akce, mimo jiné loutkový festival.

Zlatou stuhu si vesnice převezme 11. srpna. Modrou stuhu za společenský život získala obec Modlany na Teplicku, bílou stuhu za činnost mládeže obec Křešice na Litoměřicku, zelenou za péči o zeleň a životní prostředí Hlinná na Litoměřicku a oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu obdržela Tisá na Ústecku. Do soutěže se v kraji přihlásilo 17 vesnic.

Vítěz celostátního kola bude vyhlášen 16. září v Luhačovicích. Soutěž se koná od roku 1995 a vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo zemědělství. Cílem je vyzdvihnout aktivity obcí a jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží zvelebovat svůj domov, rozvíjet místní tradice a zapojit se do společenského života ve vsi.

Reklama

Doporučované