Hlavní obsah

Voda na severu Čech zdraží příští rok o 7,3 procent na 112,45 Kč za krychlový metr

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Odběratelé v Ústeckém a Libereckém kraji zásobovaní Severočeskou vodárenskou společností (SVS) zaplatí v příštím roce za metr krychlový včetně DPH 112,45 Kč, to je o 7,68 koruny víc než letos.

Článek

Pro čtyřčlennou domácnost to při průměrné denní spotřebě 92 litrů na osobu bude znamenat zhruba tisícikorunu za rok navíc.

„Do kalkulace cen vodného a stočného se počítají investice do obnovy a oprav vodárenské infrastruktury, které jsou do velké míry ovlivněny cenami stavebních prací a materiálu. Index cen stavebních prací překročil v posledním období sedm procent, ceny energií, pohonných hmot a materiálu k úpravě vody rostou dvouciferným procentem. Sledujeme-li meziroční růst těchto položek, je navýšení cen o 7,3 procenta mnohem mírnější, než se dalo předpokládat. Je pravděpodobné, že nedosáhne ani růstu inflace na konci tohoto roku,“ doplnil mluvčí společnosti Mario Böhme.

Cena vody na severu Čech patří dlouhodobě k nejvyšším v celé republice, průměrná cena se letos pohybovala kolem 93 korun za metr krychlový. Města a obce vysoké ceny dlouhodobě kritizují, Ústí nad Labem letos v listopadu schválilo zásady spolupráce s SVS, kde mimo jiné žádalo i zastropování cen vodného a stočného. Město, které je jedním ze 458 měst a obcí, které vodárenskou společnost vlastní, chce také jednat o možnosti vystoupení samospráv ze svazku. Dnes to není možné.

Hlavním důvodem vyšší ceny jsou podle SVS masivní investice do modernizace a rozvoje infrastruktury. „V loňském roce SVS investovala na dvou stovkách staveb přes 1,5 miliardy korun. Abychom mohli předat budoucím generacím provozuschopnou vodárenskou infrastrukturu, je potřeba trvale, zodpovědně a efektivně investovat do její obnovy. Což je vlastně nikdy nekončící proces,“ uvedl ředitel SVS Bronislav Špičák. Letos jsou v plánu investice a opravy za 1,668 miliardy korun.

Severočeská vodárenská jako vlastník vodárenské infrastruktury a provozní společnost Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) se starají o více než 13 tisíc kilometrů vodovodního a kanalizačního potrubí a bezmála 1200 objektů, jako jsou úpravy vod, čistírny odpadních vod nebo vodojemy. Zásobují 1,1 milionu obyvatel a patří tak k největším vodárenským firmám v zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované