Hlavní obsah

Vzácné knihy ze zámku Děčín považované za ztracené jsou údajně u restaurátorky

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vzácné knihy ze zámku v Děčíně považované za ztracené jsou údajně u restaurátorky. Oznámil to bývalý kurátor zámku Národnímu muzeu, kterému díla patří. Novinářům to dnes řekla ředitelka zámku Miroslava Poskočilová.

Článek

Restaurátorka podle Poskočilové potvrdila, že deset těchto knih v její dílně je. V jakém jsou stavu, ředitelka neví. Soubor 4750 svazků z historické sbírky rodu Thunů v hodnotě 20 milionů korun zapůjčilo zámku Národní muzeum v roce 2018. Za ztracenou se podle ředitelky považovala například vzácná kronika Václava Hájka z Libočan.

Ztrátu knih podle ředitelky zjistili pracovníci Národního muzea při revizi, která se konala v únoru 2022. Policie od té doby případ vyšetřovala, nezjistila ale žádné stopy po krádeži a případ odložila. Národní muzeum před dvěma týdny odvezlo zbylých 4740 knih do depozitáře v Terezíně a vyzvalo zámek, ať za ztracené knihy zaplatí. „V pondělí bývalý kurátor František Šuman řekl, že ví, kde se nachází deset ztracených knih,“ uvedla ředitelka zámku, který patří městu.

Radnice stála po celou dobu vyšetřování případu na straně vedení zámku. Primátor Jiří Anděl (ANO) novinářům řekl, že se na zámku v Děčíně „žádné nekalosti nedějí“ a nepochybuje o tom, že se tam správně zachází s majetkem města a se svěřeným sbírkovým fondem.

Ředitelka dohledala fotografie, z nichž je podle ní patrné, že s knihami někdo od června 2018 do ledna 2019 manipuloval. „Na fotkách knihy chyběly, zveřejnila jsem to, rozeslala zastupitelům. Domnívám se, že pod tíhou těchto důkazů se bývalý kurátor přiznal. Otázkou je, zda knihy byly celé čtyři roky u restaurátorky,“ uvedla. Vyjádření kurátora Šumana se ČTK pokouší zjistit.

Národní muzeum požadovalo podle právního zástupce zámku Narcise Tomáška od zámku 200 000 korun za ztracené knihy. Zámek dostal předžalobní výzvu. „Připravovali jsme se na soudní spor, nebylo jasné, kdo měl zodpovědnost za ztracené knihy. Poté, co se knihy našly, se chceme s muzeem dohodnout na navrácení souboru na zámek,“ uvedl Tomášek.

Manipulací s knihami byla porušena smlouva o výpůjčce a hrubě porušena pracovní kázeň. „Zvážíme, zda podáme trestní oznámení,“ řekl advokát. Šumanovi pracovní poměr na zámku skončil 30. září 2019.

Rozsáhlý soubor knih původně patřil Thunům, kteří děčínský zámek vlastnili. Část z něj skončila na zámku v nedalekém Benešově nad Ploučnicí, odkud se v roce 2018 stěhoval do Děčína. Vidět je mohli návštěvníci v příruční knihovně v zamčených skříních. „Knihy neodmyslitelně k zámku patří, budeme usilovat o jejich co nejrychlejší návrat sem,“ dodala ředitelka.

Reklama

Doporučované