Hlavní obsah

Havlíčkův Brod postavil za 29 milionů korun dům se sociálními byty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Havlíčkův Brod vybudoval za 29 milionů korun Dům dostupného bydlení. Malometrážní byty v něm budou sloužit jako sociální. Radnice už vybírá první nájemce, kteří splní podmínky nájmů.

Článek

Mezi podmínky nájmu patří například nízký příjem nebo současné nevyhovující podmínky bydlení. „Už jsme měli vypsané výběrové řízení, několik lidí nebo rodin se přihlásilo a teď ty žádosti posuzuje sociální odbor. Nyní je předpoklad, že se obsadí asi šest bytů, ale ještě to není posouzené. Další byty se budou obsazovat podle dalších žádostí,“ řekla mluvčí radnice Alena Doležalová. Město podle ní předpokládá, že první nájemci se do domu nastěhují nejpozději do konce letošního roku.

Dům stojí v obytné zóně Rozkoš. V třípodlažním objektu vzniklo 14 malometrážních bytů s bezbariérovým přístupem a výtahem. Většinu nákladů pokryla necelými 18 miliony korun dotace ze Státního fondu podpory investic, která byla určena na výstavbu 12 sociálních bytů v tomto objektu.

Sociální byty nebudou sloužit k trvalému bydlení, nájemní smlouvy město uzavře pouze na dobu dvou let. „Nájemné je stanoveno v souladu s nařízením vlády, jeho výše bude činit 74 korun za metr čtvereční. Zbývající dva byty budou pronajímány v režimu standardního nájemního bydlení,“ dodala Doležalová.

V sousedství nového bytového domu stojí také městský komunitní dům pro seniory, do kterého se první nájemci nastěhovali v roce 2018.

Městských bytů je v třiadvacetitisícovém Havlíčkově Brodě podle Doležalové 744.

Reklama

Doporučované