Hlavní obsah

Hrubé práce na komunitním centru v Kamenici n. L. jsou u konce, otevře se zjara

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Hrubé stavební práce na komunitním centru, které v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku vzniká z bývalého kina, jsou u konce. Jednu z největších investic posledních let chce město dokončit zjara příštího roku.

Článek

Za opravu, díky které v budově bude vedle kina i zázemí pro spolky, zaplatí přes 54 milionů korun, část pokryjí dotace. Součástí nákladů je i vybavení.

Nyní se pracuje v interiéru, chystá se instalace zvukového obložení nebo sedaček v kinosále s kapacitou 101 diváků. Sál bude vedle promítání sloužit i pro menší kulturní akce. Pracuje se i na klubovnách spolků. V budově, která byla v 19. století postavená jako zázemí kamenického zámku, bude mít svůj prostor dětské centrum Medvídek. „Je to bezbariérové, zatímco teď v kulturním domě mají místnost menší a musí překonávat schodiště, takže to pro ně bude velké plus,“ řekl starosta města Jaromír Pařík (ČSSD). Klubovnu bude mít v komunitním centru i Junák. Díky vysokým stropům tam bylo možné instalovat také tréninkovou lezeckou stěnu. Společný prostor bude v domě sdílet i svaz tělesně postižených a kameničtí senioři. Veřejnost bude moci v komunitním centru využívat cvičební sál a místní základní umělecká škola a amatérští umělci budou mít k dispozici výtvarnou dílnu. „Kromě těchto spolkových aktivit jsou tam také sklady kompenzačních pomůcek pro organizace, jejichž prostřednictvím zajišťujeme pečovatelskou službu,“ řekl Pařík-

Mezi náklady jsou i peníze na opravu bytu, který je součástí objektu. Zatím není podle Paříka rozhodnuté, kdo ho bude využívat. Dřív sloužil správci.

Cena rekonstrukce oproti původním předpokladům vzrostla asi o tři miliony korun. Podle Paříka byly důvodem práce navíc, které byly nutné, když se zjistil skutečný stav objektu a projekt s nimi navzdory předchozímu průzkumu nepočítal. „Po odkrytí se tam objevily různé komplikace. Třeba i ta velká, co se týká statiky stropu přísálí a zároveň podlahy bytu. Potom nás doběhlo, že jsme museli kompletně vyměnit krov, protože byl prolezlý dřevomorkou,“ řekl Pařík.

Filmy se v kině promítaly do roku 2013, od té doby bylo kino nevyužité. Práce na přestavbě na komunitní centrum začaly před rokem. Celý objekt bude bezbariérový, což zajistí výtah instalovaný zvenčí domu.

Vytápění bude plynové. „Samozřejmě z toho v dnešní době nemáme úplně radost, ale v této fázi projektu už to nechceme řešit jinak,“ řekl starosta. Město má podle něj ale dlouhodobou smlouvou dodávky plynu zajištěné. Dřív kino vyhříval kotel na lehké topné oleje, jejich likvidace projekt prodražila.

Město se zhruba 4000 obyvateli má roční rozpočet okolo 90 milionů Kč, na investice může dát přibližně čtvrtinu. Náklady na komunitní centrum jsou rozložené do tří let, město si na něj vzalo úvěr, aby nemuselo omezovat jiné investice.

Reklama

Doporučované