Hlavní obsah

Nemocnice Pelhřimov opakuje kemp mediků, pomohl jim k novým lékařům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice Pelhřimov uspořádala druhý ročník kempu mediků. Chce budoucím lékařům přiblížit práci mimo fakultní nemocnice. Po loňském ročníku se jí podařilo získat dva mladé lékaře ze Slovenska.

Článek

Podle ředitele nemocnice Michala Kozára má kemp také přispět k tomu, aby nemocnice znala představy a požadavky nastupující generace lékařů na budoucí zaměstnání. Kemp začal 5. září a skončí ve čtvrtek.

„V souvislosti s tím, jak se zdravotnictví mění, potřebujeme vědět, co budou (medici) očekávat od svých zaměstnavatelů, co budou v budoucnu vyhledávat z hlediska rozložení péče, případně, jak si představují samotný výkon práce. Když to nastavíme nesprávným způsobem a budeme to brát třeba z hlediska mé generace, tak se může stát, že nám mladí kolegové řeknou, že tudy cesta nevede, že jsme to udělali špatně. A tomu bych se chtěl vyhnout,“ řekl Kozár.

Možnost vyzkoušet si práci v okresní nemocnici ocenil i Viktor Procházka, který medicínu studuje v Ostravě. „Hlavní rozdíl, který vnímám, je ten, že péče je ve větších nemocnicích mnohem více rozdělená, rozkouskovaná, v nemocnicích menšího typu je to více sjednocené,“ řekl Procházka. Chce se stát chirurgem. Na kempu byl i loni.

„Kemp mediků pořádáme jako jediná nemocnice na Vysočině. V letošním roce se k nám sjeli medici z celé České republiky,“ řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. Přihlásilo se 31 budoucích lékařů. Kemp je určený pro studenty pátých a šestých ročníků. Nemocnice účastníkům hradí ubytování a stravu. Dopoledne medici tráví na jednotlivých pracovištích, odpoledne jsou pro ně připravené odborné přednášky.

Díky loňskému kempu se o pelhřimovské nemocnici dozvěděli více i dva mladí lékaři ze Slovenska, podle Knapové následně do nemocnice jezdili na stáž a od září v ní začali pracovat.

Nemocnice ale podle Kozára stále hledá 14 lékařů. Neusiluje jen o dorovnání stavu, ředitel by chtěl ít lékařů víc. Ocenil by také, kdyby se víc dařilo zaměstnávat na částečné úvazky i lékaře, kteří mají vlastní ambulanci.

Nemocnici Pelhřimov zřizuje Kraj Vysočina. Má asi 760 zaměstnanců, z nich je 15 procent lékařů. Tvoří ji deset lůžkových oddělení s 340 lůžky, loni hospitalizovala přes 11.000 lidí a provedla asi 2900 operací. V její porodnici se narodilo 543 dětí. Vyplývá to ze zveřejněné výroční zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované