Hlavní obsah

Jihlava zavede zkušebně na rok systém sdílených kol, vydá 2,2 milionu korun

Ilustrační foto.

Reklama

Jihlava zavede zkušebně na rok systém sdílených jízdních kol. Zastupitelé na tento projekt uvolnili 2,2 milionu korun.

Článek

Ve městě by měla být od dubna asi na 70 stanovištích rozmístěná přibližně stovka bicyklů, které si lidé budou moci na jednom místě půjčit a na jiném vrátit. Kola budou například na náměstí, u nádraží, krajského úřadu, škol a obchodních center. Prvních 15 minut jízdy bude zdarma, za delší čas bude poplatek.

Radní pro dopravu Jaroslav Vymazal zastupitelům řekl, že služba už v Česku funguje i v menších městech, než je Jihlava. „Počítáme s mechanickými koly s osmi převody. Elektrická jízdní kola zatím nebudeme pořizovat, protože jsou výrazně dražší a potřebují složitější nabíjecí stanice,“ uvedl.

Peníze, které město dá poskytovateli této služby, pokryjí kromě první čtvrthodiny bezplatné jízdy také náklady na zapůjčení kol, jejich každodenní servis, na provoz stanovišť s koly a na infolinku v českém a anglickém jazyce. Data získaná za 12 měsíců zkušebního provozu pak firma předá vedení radnice. Na jejich základě bude samospráva rozhodovat o případném dalším fungování takzvaného bikesharingu.

Město Jihlava už vybudovalo síť cyklostezek měřící přibližně 24 kilometrů. Jízdu na kole podle Vymazala podporuje také dalšími opatřeními. „Takže už jsou ty podmínky pro bezpečný pohyb cyklistů po městě velmi slušné a město je odhodlané tyto podmínky dál rozvíjet,“ řekl.

Někteří zastupitelé uváděli, že by zahájení projektu měla předcházet diskuse s veřejností. Podle Boženy Kremláčkové z opoziční KSČM by bylo lepší, kdyby dalo město peníze do oprav silnic. „Já nemám ráda argument - všichni už to mají,“ řekla.

Zastupitel Marek Hovorka z Fora Jihlava, který je ředitelem jihlavského festivalu dokumentárních filmů, uvedl, že 50 kol si mohli lidé půjčovat při festivalu v roce 2019. Podle Hovorky se to setkalo s velkým ohlasem.

Reklama

Související témata:

Doporučované