Hlavní obsah

Jihlavská charita potřebuje potraviny pro lidi v nouzi, pomohla už 500 uprchlíků

Foto: Česká federace potravinových bank

Ilustrační foto.

Reklama

Oblastní charita Jihlava potřebuje další potraviny pro lidi v nouzi. Od začátku války už pomohla 500 uprchlíků a z potravinové sbírky jim vydala okolo pěti tun potravin a drogerie. Poskytuje také poradenství a další služby.

Článek

V Havlíčkově Brodě shání charita vedle trvanlivých potravin a hygienických potřeb také pastelky, bloky a jednoduché společenské hry pro ukrajinské děti.

V Jihlavě mohou lidé darovat potraviny v sídle charity na Jakubském náměstí. Od pondělí do pátku tam je otevřeno mezi 07:00 a 15:00. „Potřebujeme především trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny, rýže, rajský protlak, oleje nebo cukr a sůl. Uvítáme i prací prášky, toaletní papír a třeba krém na opruzeniny pro ty nejmenší,“ uvedla Ida Kopalová Mitisková, koordinátorka potravinové pomoci jihlavské charity.

Pro děti, které například chodí do klubu organizace F Point, by charita potřebovala třeba ovocné kapsičky, přesnídávky a minerálky v půllitrových baleních. Potraviny dodává také do krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), které podle statistik kraje do dneška odbavilo 6738 lidí.

„Děkuji všem dárcům, kteří darovali a darují materiální pomoc. Ať už jsou z řad veřejnosti, farností nebo z dalších organizací,“ uvedla ředitelka oblastní charity Hana Fexová. Jihlavská charita pomáhá v průměru 30 uprchlíkům denně. Mezi její dobrovolníky se podle Mašáta hlásí i Ukrajinci, už i z řad uprchlíků. S tlumočením v nízkoprahovém zařízení pomůže ukrajinská studentka Vysoké školy polytechnické v Jihlavě.

Potravinová banka Vysočina sídlící v Ledči nad Sázavou vydává tento měsíc trojnásobně víc jídla než obvykle. V úterý už měla zásoby jen asi na týden nebo deset dní. Uvedla to vedoucí potravinové banky Eva Šilhanová. Nejvíc tam chyběly konzervy všeho druhu, masové i ovocné.

Reklama

Doporučované