Hlavní obsah

Na Vysočině nabídly některé firmy uprchlíkům práci při jarním sázení v lesích

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Uprchlíci z Ukrajiny by na Vysočině mohli najít práci při jarním sázení v lesích, kde jsou kvůli kůrovcové kalamitě velké holiny.

Článek

Žďárská společnost Kinský s 5800 hektary lesů už nabízí desítku míst. ČTK to řekl lesní rada Jan Sovák. Dodal, že společnost poskytla uprchlíkům také ubytování. Další oslovené lesní podniky pracovníky na jarní práce domlouvají. Ukrajinci pracovali v lesích Vysočiny i minulé roky.

Mezi firmy, které lidi z Ukrajiny zaměstnávají dlouhodobě, patří Lesní družstvo obcí Přibyslav. „Pokud nám odešli muži, kteří tady pracovali, bojovat nebo se případně nevrátili, budeme hledat, kdo je nahradí. Místo mužů to budou možná ženy,“ řekl ředitel Jiří Svoboda. Na jaře bude družstvo s 5700 hektary lesů potřebovat pracovníky na odklízení klestu, zalesňování, později na vysekávání trávy kolem mladých stromků a jejich natírání repelentem proti okusu zvěří. Počty míst, které by mohlo nabídnout uprchlíkům, ještě upřesňuje.

„Jak nám přibývají plochy holin, tak ta pracnost je čím dál větší. Máme teď zhruba pětkrát takové objemy prací jak v minulosti,“ řekl Svoboda. Družstvo hospodaří na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Zalesňování by podle Svobody v těchto polohách mohlo začít na přelomu března a dubna, až lesní školky začnou dodávat stromky.

Správa městských lesů Jihlava nabídla minulý týden práci příbuzným Ukrajinců, kteří pro ni už pracovali prostřednictvím jiných podnikatelských subjektů. „Vyhodnocené to ještě nemáme, ale ta práce v lese určitě bude,“ řekl jednatel Václav Kodet. Předpokládá, že by se v městských lesích mohlo uplatnit do 20 lidí. Sázet stromky teď podle něj kvůli mrazivým nocím ještě nejde. „Přes den je sice hezky, ale v lese půda rozmrzá až kolem poledne a brzo večer zamrzá,“ podotkl. Městu patří skoro 3800 hektarů lesů.

V krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině se podle údajů kraje do středy zaregistrovalo 3614 uprchlíků.

Reklama

Doporučované