Hlavní obsah

Na Vysočině nastoupily do práce stovky uprchlíků, zaměstnaly je firmy i obce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na Vysočině začaly pracovat stovky ukrajinských uprchlíků. Podle údajů, které do čtvrtka dostal úřad práce, nastoupilo v tomto kraji do zaměstnání 830 lidí, dalších více než 300 uprchlíků práci s pomocí úřadu hledá.

Článek

Celková nezaměstnanost se minulý měsíc na Vysočině snížila, volných míst je víc, než je uchazečů o práci. Mezi uprchlíky jsou hlavně matky s dětmi. „Ukrajinky se snaží pracovat. Nejdřív se ale potřebují zorientovat a zajistit péči o děti, místa ve školách a školkách,“ řekla Jarmila Klejzarová z jihlavského úřadu práce.

Úřad práce evidoval v polovině tohoto týdne 925 volných míst nabízených lidem prchajícím před válkou. Jsou například v gastronomii, strojírenství, při úklidu, v prádelnách, lese a zemědělství. Firmy v kraji poptávají například i šičky a švadleny. „Některé firmy jsou ochotné i vymyslet pracovní činnosti třeba pro nějaké rodinné příslušníky svých zaměstnanců,“ uvedla Klejzarová.

Čtyřtisícové město Přibyslav na Havlíčkobrodsku zaměstná šest žen. „Nabízíme na začátek nějakou práci v lese s tím, že když je špatné počasí, tak je využíváme na uklízení ve vnitřních prostorách,“ uvedl starosta Martin Kamarád (ODS). Na 110 hektarech městského lesa je teď práce kvůli kůrovcové kalamitě.

V Přibyslavi byla v polovině týdne stovka uprchlíků, mezi nimi hodně dětí a mládeže do 18 let. Starosta uvedl, že pokud ví, do práce už chodí 26 žen. Zaměstnaly je i místní firmy, některé také dojíždějí, například 15 kilometrů do Havlíčkova Brodu. „Základní problém je řeč,“ uvedl. Kurzy češtiny pro dospělé jsou dvakrát týdně ve škole.

V Černíči na Jihlavsku se 130 obyvateli bylo zkraje týdne 15 uprchlíků, nejvíc jich je z Charkova. Starosta Štěpán Komárek (KDU-ČSL) uvedl, že tam dostali ubytování iniciativou místních lidí, obec se jim snaží pomáhat. Mezi uprchlíky jsou také tam hlavně ženy a děti nebo muži v důchodovém věku. Například jeden člověk pracuje na dálku na Ukrajině přes internet, i ukrajinské děti mají on-line výuku z Ukrajiny. Starosta kvůli tomu řešil posílení internetu.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině do dneška odbavilo 8390 válečných uprchlíků. Nezaměstnanost se na Vysočině v březnu snížila o tři desetiny procentního bodu na 2,8 procenta. Na konci minulého měsíce bylo v kraji bez práce 9955 lidí, zatímco neobsazených pracovních pozic evidoval úřad práce 11 033.

Reklama

Doporučované