Hlavní obsah

Nemocnice v Novém Městě na Moravě obnovila infekční oddělení

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Změna v krajské nemocnici v Novém Městě na Moravě usnadní postgraduální vzdělávání lékařů, vykazování úhrady pro zdravotní pojišťovny a umožní hospitalizovat pacienty s některými diagnózami.

Článek

Kraj už dřív uvedl, že změna je i reakcí na pandemii covidu-19, doposud pracovali infekční specialisté na společném interním lůžkovém oddělení. „Umístění infekčního oddělení se nezměnilo, i nadále sídlí v prvním patře chirurgického pavilonu. Díky jeho obnovení bude jednodušší postgraduální vzdělávání lékařů. A usnadní to také vykazování úhrady zdravotní péče infekčních pacientů pro pojišťovny. Navíc pro některé diagnózy, jako je například akutní žloutenka, platí, že hospitalizace je možná pouze na infekčním oddělení. Poté, co jsme znovu získali infekční oddělení, budeme moci pacienty s těmito diagnózami také hospitalizovat,“ uvedla mluvčí nemocnice Helena Zelená Křížová. Pro pacienty infekčního oddělení je vyhrazeno 22 lůžek, stará se o ně pět lékařů.

Samostatné infekční oddělení měla novoměstská nemocnice už v roce 1940. Ročně se staralo o přibližně 800 pacientů. Zaniklo v roce 2012 ukončením smlouvami se zdravotními pojišťovnami. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) dřív kraj uvažoval o centralizování infekční péče do jihlavské nemocnice. Pandemie ukázala, že bylo dobré mít ji i v dalších nemocnicích kraje.

„Proto jsme na konci loňského roku opětovně požádali ministerstvo zdravotnictví o vyhlášení výběrového řízení na infekční lůžkovou péči pro naši nemocnici. Koncem dubna letošního roku jsme před výběrovou komisí při splnění všech podmínek věcných, technických i personálních znovu obhájili tento náš záměr a následně požádali všechny zdravotní pojišťovny o novou smlouvu na tuto péči,“ uvedla ředitelka novoměstské nemocnice Věra Palečková.

Samostatné infekční oddělení mají nemocnice v Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Třebíči. Podle zveřejněných výročních zpráv mají dohromady přes 80 standardních lůžek a 22 lékařů. Jedinou z pěti krajem zřizovaných nemocnic bez infekčního oddělení zůstane Nemocnice Pelhřimov.

Reklama

Související témata:
Infekční oddělení

Doporučované