Hlavní obsah

U Švařce na Žďársku bude opravená hornická kaple. Obec na ni pořádá sbírku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

U Švařce na Žďársku řemeslníci dokončují rekonstrukci kaple Nejsvětější Trojice. Je to jedna z mála zachovaných hornických kaplí na Vysočině.

Článek

Kaple podle průzkumu pochází asi z poloviny 13. století, kdy se v okolních kopcích těžilo stříbro. ČTK to řekl Jan Večeřa, starosta obce Koroužné s 260 obyvateli, jíž tato nemovitá kulturní památka patří. Kapli poškodila vlhkost a dřevokazný hmyz, do střechy zatékalo. Na opravy vyhlásila obec veřejnou sbírku.

„Rozhodli jsme se poprosit veřejnost, jestli by nám s financováním oprav nepomohla,“ uvedl starosta. Náklady na obnovu kaple budou skoro pět milionů korun, což je o milion vyšší částka než roční rozpočet obce. Kraj Vysočina na kapli slíbil 350 000 korun a ministerstvo kultury 300 000 korun.

První písemná zmínka o kapli je z konce 16. století, nynější podobu jí vtiskly zejména přestavby v 18. století. Při opravách se podařilo potvrdit podstatně starší původ. Při otloukání omítky se našla tři původní románská okénka kaple. „Takže nově jsme tu stavbu předatovali zhruba do období kolem poloviny 13. století,“ uvedl starosta.

Kaple zajišťovala duchovní potřeby horníků. „Pokud byly doly na místech řidčeji osídlených, kde nebyla tak rozvinutá duchovní správa, stavěli si horníci vlastní kostely. Těch máme u nás dochovaných velmi málo,“ řekl Jan Večera, který je zároveň pracovníkem Národního památkového ústavu v Telči. Dodal, že pokud ví, středověké hornické kostely na Kutnohorsku bývaly dřevěné a až později přestavěné na zděné. „Proč tady zrovna od počátku zvolili zděnou podobu, těžko říci,“ uvedl.

Opravy kaple, která je ve stráni nad Brťovským potokem, začaly letos v dubnu, řemeslníci používají tradiční postupy. „Stav nebyl úplně havarijní, že by ta kaple padala, ale konstrukce, zejména dřevěné, už byly ve značném stadiu rozkladu,“ řekl starosta. Doplnil, že kdyby byly opravy odložené třeba o deset let, musely by pak být zákroky mnohem drastičtější.

Nově udělaná je dřevěná předsíň kaple, opravená střecha s bobrovkou. Odstranit bylo potřeba novodobé omítky s cementem, které zdivu škodily. Před finální vápennou omítkou pracovníci na odsolení a odvlhčení zdí opakovaně použili tzv. obětované omítky. Na řadě je teď ještě dřevěná zvonička, u níž je potřeba vyměnit šindel a kvůli zatékání možná některé trámy. „Ale jinak, co půjde zachovat, určitě zachováme,“ řekl Večeřa. Na příští rok zůstane ošetření dřevěných částí interiéru kaple proti červotoči.

V katolické kapli se jednou ročně koná poutní mše, bývají tam také svatby a křty. Prohlídka je možná po předchozí domluvě. Obec Koroužné se stará o dvě památky. Kromě kaple o krytou dřevěnou lávku přes Svratku ve Švařci, která je z roku 1873. U ní bude podle starosty brzo potřeba obnovit šindel.

Reklama

Související témata:
Koroužné

Doporučované