Hlavní obsah

Ukázky tavby skla chce havlíčkobrodské muzeum rozšířit o jiná řemesla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod chce původně vědeckou akci zaměřenou na experimentální tavbu skla rozšířit o propagaci jiných tradičních řemesel. Repliku středověké pece na tavení skla začali muzejníci stavět v roce 2015.

Článek

O rok později tavení skla předváděli i veřejnosti. Letos je akce pro ni naplánovaná na poslední srpnový víkend. „Už minulý rok se nám tam podařilo trošku rozšířit o tradiční řemesla. A nebylo to zaměřeno na to, aby si tam lidé nakupovali vyloženě jako na řemeslný jarmarcích, ale aby skutečně poznali práci řemeslníků,“ řekla za muzeum Alena Jindrová.

Díky Fondu malých projektů bude moci být financována spolupráce i s rakouskými partnery. „V Rakousku zkoušeli s tavbou skla podobný experiment v replice pece ještě z antických dob. Navíc tam máme kontakty na řemeslníky, které bychom rádi rozvíjeli. Nejen my, za naše muzeum, ale obecně v regionu,“ řekla Jindrová. Spolupráci s rakouskými partnery zaštiťuje Správa muzeí Dolního Rakouska v Sankt Pöltenu.

Veřejnost by se mohla s řemesly seznámit letos 27. srpna. Vedle sklářů nebo hrnčířů se představí také výrobci textilu. Všechno jsou to podle Jindrové odvětví, jejichž základní technologie se po tisíciletí neměnila, změnu přinesla až průmyslová revoluce v první polovině 19. století. „Do té doby tam žádné převraty nebyly, znalosti se předávaly z generace na generaci. A to je i to, co my tam chceme ukázat, že se to nedá moc naučit tím, že to někde napíšete, to se nejvíc naučíte tím, že u toho jste, někdo vám to ukáže a sami si to zkusítte. Rádi bychom, aby ta zručnost zůstala zachována,“ řekla Jindrová.

Pec je postavená na okraji Havlíčkova Brodu v lokalitě Vlkovsko z lomového kamene, jílu a dřeva. Experimentální archeologický projekt navázal na podobný projekt z počátku 90. let minulého století, který se uskutečnil v Moldavě v Krušných horách. Ověřil funkčnost pece z lokálně dostupných materiálů i způsob jejího vytápění. Muzeum k experimentu přistoupilo i proto, že Vysočina byla a je významnou sklářskou oblastí, dochovaly se ale až novodobější pece.

Reklama

Související témata:

Doporučované