Hlavní obsah

V Jihlavě našli archeologové při výzkumu části náměstí šachtici z podzemí

Foto: Getty Images

Jihlava.

Reklama

V Jihlavě našli archeologové v horní části Masarykova náměstí šachtici, která dřív sloužila k odvětrávání podzemí. Uzavřená byla asi v 50. letech minulého století, když se v podzemí tvořil kryt civilní obrany.

Článek

Archeologický výzkum se týká plochy mezi mariánským sloupem a radnicí, na níž nechá město zjara vysázet pět vzrostlých stromů.

„V období takzvané studené války se některé části jihlavského podzemí stavebně upravovaly, aby byly vhodné pro zřizování krytů civilní obrany,“ uvedl vedoucí oddělení technické správy města Jan Šustr. Doplnil, že zazdívku nalezené šachtice pracovníci odstraní a ventilační otvor bude znovu funkční.

Vysazením skupiny nových stromů radnice zahájí obnovu náměstí, která by měla po etapách pokračovat v dalších letech. Letošní práce budou skoro za tři miliony korun. O výsadbu pěti rychle rostoucích jerlínů japonských se postará firma Zahradnické úpravy, s.r.o.

Archeologové začali na ploše určené k výsadbě pracovat tento měsíc, skončit by měli v březnu. Odstranili přibližně půl metru zeminy a dostali se na úroveň odpovídající středověkému povrchu náměstí, některá místa zkoumají do větší hloubky. Kromě šachtice našli řadu menších artefaktů z 13. století i z mladších období. „Největší rozsah je tady situací, které spojujeme s pohybem na veřejném prostranství,“ řekl Jakub Těsnohlídek z archeologické organizace Archaia Brno. Podotkl, že náměstí dřív nebylo vydlážděné celé, dláždily se jen nejvíc využívané části. Při průzkumu se našly zbytky středověké dlažby, odvodňovacích kanálků, vodovodu nebo menšího ohniště.

Masarykovo náměstí s rozlohou 3,7 hektaru patří mezi největší v zemi, je součástí městské památkové rezervace. Poslední větší archeologický výzkum se tam podle Těsnohlídka dělal v roce 2002, při úpravách silnice před radnicí. „Musím říci, že kolegové měli větší štěstí,“ řekl. Tehdy se našly suterény tří středověkých domů.

Středověké podzemní chodby v Jihlavě zaujímají 50.000 čtverečních metrů. Rozsahem labyrintu přímo pod městskou zástavbou je jihlavské podzemí po Znojmu druhé největší v zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované