Hlavní obsah

V Kamenici nad Lipou pokračuje rekonstrukce Družstevní ulice, bude i nová křižovatka

Ilustrační foto.

Reklama

Díky příznivému počasí začaly v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku po zimní přestávce práce na kompletní rekonstrukci Družstevní ulice. Provoz v ulici je nyní zastavený kvůli výměně inženýrských sítí.

Článek

Zřejmě od poloviny května se průjezdnost městem ještě víc omezí kvůli stavbě nové okružní křižovatky, do které bude Družstevní ulice ústit. Podle starosty města Jaromíra Paříka (ČSSD) je to investice potřebná kvůli bezpečnosti provozu.

„Nájezd do křižovatky a viditelnost třeba z ulice Vackovy je slabší, je to přes zrcadlo. Takže čas od času se tam nějaká nehoda - naštěstí jen plechy - stala,“ řekl Pařík. Nynější podoba křížení čtyř ulic na hlavním tahu městem je podle něho nepřehledná, i policie ji vyhodnotila jako nebezpečnou, navzdory tomu, že provoz na ní je díky obchvatu menší.

Kompletní rekonstrukce ulice a stavba nové okružní křižovatky je společnou investicí krajské správy a údržby silnic a města, které za výměnu vodovodu a kanalizace zaplatí asi devět milionů korun a další více než čtyři miliony korun (bez DPH) dá za nové chodníky, parkovací stání a osvětlení. Silničáři investují asi 18,5 milionu korun (bez DPH). Vyplývá to z přehledu smluv zveřejněných Krajem Vysočina. Práce začaly loni, kompletně by měly být dokončené letos v říjnu.

Vozovka v ulici byla podle Paříka narušená a potřebovala kompletní výměnu. Spolu s tím přistoupili k výměně i všichni správci inženýrských sítí, aby nebylo nutné novou vozovku v krátké době znovu rozkopat. Vodovod, který spravuje město, navíc nebyl podle starosty v dobrém stavu, v poslední době přibývalo havárií.

Rozpočet asi čtyřtisícového města bývá v průměru okolo 90 milionů korun. Opravu Družstevní ulice hradí město z vlastních peněz a z příjmů, které má z provozování vodovodu a kanalizací. V plánu má v příštích letech opravit ulici U Nádraží, která je podle starosty také ve špatné stavu. Odhadované náklady jsou 19 milionů korun, Kamenice se bude snažit získat na opravu dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Pokud uspěje, mohly by práce začít za rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované