Hlavní obsah

V Pelhřimově mohou lidé rehabilitovat pomocí virtuální reality

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice Pelhřimov začala jako jediná z krajských nemocnic na Vysočině využívat virtuální realitu k rehabilitaci pacientů.

Článek

Cvičení je díky ní efektivnější, ale i zábavné, pomáhá odvádět pozornost od bolestivého pohybu a k pohybu přirozeně motivuje. Přestože jsou podle fyzioterapeutky Kláry Kopkanové lidé zatím spíš konzervativní a k novým technologiím mají odstup, pořadníky na rehabilitaci už jsou do prosince plné. Nemocnici stálo pořízení dvou brýlí a potřebné technologie na dva roky přes 360 000 korun.

Nástroj pro fyzioterapii a ergoterapii vznikl ve spolupráci s terapeuty, lékaři, pacienty a ošetřovateli. Využijí ho i pacienti po úrazech a mrtvici. „Terapeut má v ruce tablet, kde pouští různé cvičební programy, sleduje pacienta a může ho v průběhu terapie korigovat,“ řekla Kopkanová.

Svoji druhou rehabilitaci ve virtuální realitě dnes absolvovala i Eva Vlasatá. Trápí ji artróza v rameni. Vsedě s brýlemi na očích si dnes rozcvičovala ruce při sběru ovoce nebo zalévání zahrádky. „Je to vynikající, úžasně zábavné. Vrátila jsem se do dětských let,“ komentovala zážitek ze cvičení, po kterém se cítí méně vyčerpaná než po běžné rehabilitaci.

Virtuální realita je vhodná pro většinu pacientů, výjimkou jsou epileptici nebo lidé trpící závratí. Přesto je před její aplikací nutné klasické vyšetření a standardní rehabilitace. S virtuální realitou se začíná postupně krátkými programy s různou úrovní obtížnosti. Nejprve v sedě na pevné židli, později ve stoje i na méně stabilním míči, což vyžaduje od pacientů širší zapojení celého těla.

Novinku nemocnice používá v rámci rehabilitační péče, kterou proplácí zdravotní pojišťovna, i když přímé náklady na technologii zatím podle ředitele nemocnice Michala Kozára v kompenzaci zahrnuté nejsou. Nemocnice přesto chtěla pokroku v medicíně využít.

S virtuální realitou mají zkušenosti i pacienti jihlavské nemocnice. Speciální brýle slouží pacientům upoutaným na lůžko na geriatrickém oddělení či onkologii ke zpestření pobytu v nemocnici. Ocitnou se díky nim na koncertě Miroslava Žbirky, na výletě do Berlína nebo na Karlově mostě, uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

V ambulanci rehabilitačního oddělení pelhřimovské nemocnice se v uplynulých dvou letech ročně věnovali asi 1800 lidem. Počet návštěv byl nižší kvůli omezením spojeným s covidem-19. V roce 2019 bylo lidí v ambulanci 2077, letos už oddělení eviduje více než 1900 návštěv, sdělila mluvčí nemocnice Alexandra Knapová.

Reklama

Doporučované