Hlavní obsah

V Radostíně postaví ŘSD u tahu 38 stěnu proti hluku za devět milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Radostíně u Havlíčkova Brodu nechá Ředitelství silnic a dálnic postavit protihlukovou stěnu. Stěna měřící 280 metrů by měla domy chránit před hlučnou dopravou na hlavním tahu číslo 38, který vesnicí prochází.

Článek

Tah 38 vede z Havlíčkova Brodu na Čáslav a Kutnou Horu. V Radostíně se 161 stálými obyvateli protihluková stěna není. Starosta Petr Zadina (nestraník) řekl, že doprava rychle houstne a řada aut v obci překračuje předepsanou padesátikilometrovou rychlost. „Přejít k autobusové zastávce ráno, když jdou děti do školy, to je o život,“ řekl. S rostoucími počty aut se zvyšuje hluk. V druhé půlce obce proto nechalo ředitelství ze stejného důvodu u domů vyměnit okna.

„Navržená protihluková stěna vychází z výsledků vypracované akustické studie podél silnice I/38,“ uvedlo ŘSD ve zprávě. Stěna bude složená ze čtyř úseků. Lišit se budou materiálem i výškou jednotlivých částí, které budou měřit dva až tři metry. Zakázku dostala firma Eurovia CS, práce zahájí příští rok na jaře. Vozovka hlavního tahu bude během stavby zúžená, auta tam budou podle ŘSD projíždět kyvadlově.

Podle studie, kterou si letos nechala zpracovat obec, Radostínem za 17 dní projelo asi 160.000 aut, z nich 35.000 porušilo dopravní předpisy. Starosta uvedl, že 200 vozidel jelo přes vesnici víc než stovkou. „Hluk je tady enormní,“ řekl. Dodal, že obec je vyhlášená tím, že tam policie staví auto s radarem několikrát v týdnu, ale ani to podle něj situaci zásadně neřeší. „První kamion, který poruší předpisy, to řekne ostatním a všichni jedou 50,“ řekl. Když policie odjede, auta podle starosty zase zrychlí.

Během stavby stěny bude u silnice rozšířená krajnice. Obec tam podle starosty postaví nové veřejné osvětlení s LED svítidly.

Reklama

Doporučované