Hlavní obsah

Velké Meziříčí zvažuje využít bývalou sýpku u náměstí pro rozšíření muzea

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice ve Velkém Meziříčí uvažuje o využití bývalé obilné sýpky u náměstí pro rozšíření expozic městského muzea. Asi stoletá sýpka není památkově chráněná, ale stojí v městské památkové zóně, v sousedství Luteránského gymnázia.

Článek

Na vytvoření muzejních prostor bude možné požádat o dotaci z evropského programu IROP. „Je to šance, jak prostřednictvím takové aktivity opravit objekt ve vlastnictví města, který je v dezolátním stavu a který je takové velikosti, že by si vyžadoval investici 60 i 70 milionů korun,“ řekl starosta. Městské muzeum sídlí na zámku Podstatzkých, je tam v nájmu. Na zámku chce zůstat, ale potřebovalo by víc místa. „Muzeum má v současnosti expozice, kterými by mohlo naplnit 2500 metrů čtverečních,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras (za Společně VM).

V novém programovém období podle starosty nabízí dotační program na tyto účely výhodnější podmínky, peníze z něj bude možné dostat i na projektovou dokumentaci a na vytvoření expozice, která by měla být moderní, s interaktivními prvky. „Uděláme všechno pro to, abychom do léta měli připravenou dokumentaci pro územní rozhodnutí a mohli jsme žádat o podporu,“ uvedl. Stejný dotační program by chtělo město využít také pro rozšíření knihovny.

Bývalá sýpka se zastavenou plochou okolo 650 metrů čtverečních se podle starosty pro nové zázemí muzea jeví jako nejpravděpodobnější. V sýpce jsou čtyři podlaží, která ale mají pro potřeby muzea malou výšku, v případě rekonstrukce by tam zřejmě byla tři podlaží. Výhodou by mohlo být sousedství památkově chráněného Luteránského gymnázia.

Renesanční budova Luteránského gymnázia pochází z poslední čtvrtiny 16. století. Předloni ji koupila rodina Kodetových. Podle dřívějších informací tam chce mít rodinné muzeum, v němž budou vystavená díla sochařů Emanuela Kodeta a Jana Kodeta a malíře Kristiana Kodeta.

Muzeum ve Velkém Meziříčí podle ředitelky Ireny Tronečkové vzniklo v roce 1893, stěhovalo se několikrát. Na zámku sídlí od roku 1948. Má tam klasickou zámeckou expozici a výstavu o historii regionu. Nové prostory by podle ředitelky mohly být otevřené celoročně, byly by zcela bezbariérové a mohly by je ve větší míře využívat školy.

Reklama

Související témata:

Doporučované