Hlavní obsah

Vzbudit zájem o stavební obory je těžké, řekl ředitel havlíčkobrodské školy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Najít zájemce pro učební obory ve stavebnictví je složité. Nenahrává tomu ani mediální obraz, ani zájem rodičů, kteří vyhledávají pro své děti méně náročné profese. Střední průmyslová škola stavební přesto zvyšuje kapacitu.

Článek

Havlíčkobrodská střední průmyslová škola stavební, která jako jediná v kraji nyní vzdělává malíře a lakýrníky, chce zvyšovat svoji kapacitu. „Z hlediska celorepublikového průměru je záležitost asi taková, že když máte ve městě velikosti Havlíčkova Brodu čtyři malíře, tak na cechu malířů říkají, že už je to opravdu dobré,“ řekl ředitel školy Josef Charamza.

Jeho škola nyní má budoucích malířů a lakýrníků 16 v prvním a druhém ročníku. Na příští rok se zatím hlásí pět zájemců.

Když škola v září 2016 s učebními obory začínala, obor malíř a lakýrník pro nezájem nezaplnila. Podařilo se to až další rok, ale pak následovala další pauza. „Až teď poslední dva roky se nám podařilo malíře otevřít, opravdu se nám zájem zvedl,“ řekl Charamza.

Umístění absolventů je podle něho bezproblémové nejen u malířů, ale i dalších stavebních oborů. „Jenže, když se kluk rozhoduje, kam půjde dál (po základní škole), většina z nich se chce hrabat v motorech. Stavebnictví není ani moc podporováno z hlediska médií. Když si představíte běžné večerní zprávy a je tam něco o stavařině, tak je tam buď nějaký problém, že praskla dálnice, nebo že to nějakého chlapa zasypalo ve výkopu, občas se tam objeví nějaké stříhání pásky, ale z televize vlastně nemají lidé šanci vědět něco dobrého,“ řekl Charamza.

Dodal, že práce ve stavebnictví přitom dokáže být tvůrčí a je krásná. „A je to také povolání, které je dobře zaplacené, a myslím si, že do budoucna bude ještě lépe,“ řekl Charamza.

Vedle instalatérů a malířů-lakýrníků učí škola také zedníky a tesaře. V učebních oborech má nyní přes 100 žáků. Škola zároveň nabízí tři maturitní obory.

Kraj Vysočina, který Střední průmyslovou školu stavební akademika Stanislava Bechyně v Havlíčkově Brodě zřizuje, už schválil, aby ve prospěch oboru malíř a lakýrník využila kapacitu původně určenou pro instalatéry. Instalatérů bude moci být nejvýše 45 místo původních 51. O šest na 27 se zvýší kapacita oboru malíř a lakýrník. Ředitel si tím chce vytvořit rezervu, pokud by se zájem o tento učební obor pro příští rok zvýšil. Celkové navýšení kapacity školy ze 360 na 420 žáků, které by dávalo prostor většímu rozšíření, musí ještě škole odsouhlasit ministerstvo školství, řekl Charamza.

Reklama

Doporučované