Hlavní obsah

V Havlíčkově Brodě loni ubylo o čtvrtinu odpadu v popelnicích, který končí na skládce

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Havlíčkově Brodě minulý rok o čtvrtinu ubylo odpadu v popelnicích vyváženého na skládku. Podle radnice k tomu přispělo to, že se vyjma velkých sídlišť od loňského dubna vyvážejí popelnice místo týdně až po 14 dnech.

Článek

Množství směsného odpadu z popelnic se v přepočtu na jednoho obyvatele meziročně snížilo o 49 kilogramů na 144 kilogramů. Velké rezervy ale město podle místostarosty Zbyňka Stejskala (ODS) pořád má u odpadu, který lidé vozí do sběrných dvorů.

Kvůli evidenci objemných odpadů odevzdávaných ve dvou sběrných dvorech v Havlíčkově Brodě proto letos radnice zavedla odpadovou kartu, kterou se lidé musí prokázat. Obyvatelé města tam mohou dát odpad bezplatně, což se netýká podnikatelů, kteří za to platí. Někteří lidé podle místostarosty jezdí s odpadem neúměrně často.

„Teď to postupujeme životnímu prostředí, aby zjistili, jak je to možné. Protože jestli někdo navštíví sběrný dvůr během jednoho čtvrtletí třiatřicetkrát, tak to není v pořádku,“ uvedl Stejskal. Objemného odpadu podle údajů městského odboru životního prostředí loni na jednoho obyvatele města připadlo 139 kilogramů, což je podle odboru podstatně víc, než je průměr v kraji i v ČR.

Četnost vyvážení popelnic se směsným odpadem loni radnice snížila, aby podpořila třídění. To se v minulém roce povedlo u plastů, skla i kovů. Méně bylo v meziročním srovnání jen papíru, což mohlo podle městského odboru způsobit to, že se kvůli vyšší výkupní ceně lidem vyplatí odvézt vytříděný papír do výkupny.

Třiadvacetitisícové město od loňska postupně rozšiřuje systém svážení vytříděných plastů a papíru z domácností. Nádoby s obsahem 240 litrů půjčuje bezplatně, první je dostali obyvatelé Perknova.

Likvidace odpadků v Havlíčkově Brodě loni stála zhruba 44 milionů korun. Poplatky od obyvatel a příjmy za tříděný odpad přinesly v součtu 20,5 milionu Kč, zbylých 23,5 milionu zaplatilo město. Poplatek za odpad pro letošek zůstal na 720 korunách na hlavu.

Podle zákona o odpadech nebude od roku 2030 možné vozit na skládky využitelné odpady. Poplatek za skládkování bude stoupat, z nynějších 900 Kč za tunu až na 1850 Kč v roce 2029.

Reklama

Související témata:

Doporučované