Hlavní obsah

Žďár nad Sázavou letos dokončí centrum s azylovou ubytovnou pro muže

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Žďár nad Sázavou letos dokončí centrum sociálních služeb skoro za 23 milionů korun, v němž bude azylová ubytovna a noclehárna pro muže bez domova.

Článek

Loni zahájená stavba bude hotová v červenci, řekl dnes novinářům místostarosta Rostislav Dvořák (KDU-ČSL). Město má v letošním rozpočtu na investice a opravy celkem přes 220 milionů korun. Mezi největší akce budou patřit i opravy veřejných ploch na sídlišti Vodojem a Nádražní ulice v centru.

Žďár nad Sázavou s 20 500 obyvateli má pro letošek schválený rozpočet s celkovými příjmy 562 milionů Kč a výdaji 635 milionů. Schodek ve výši 73 milionů korun město uhradí z peněz, které mu zůstaly z minulých let. Podle vedoucího městského finančního odboru Tomáše Vlčka je teď použití úspor na důležité projekty výhodnější kvůli riziku vysoké inflace, která by tyto akce do budoucna zdražovala.

Ulice na sídlišti Vodojem město postupně opravuje dva roky, letošní etapa bude závěrečná. V rozpočtu na ni radnice má 40 milionů Kč. Pokračovat bude také rekonstrukce Nádražní ulice s pěší zónou, která vede k náměstí, což by v tomto roce mělo stát 11,5 milionu. Město má v plánu začít stavět místní komunikaci u obchodního centra Saller a u nové části průmyslové zóny Jamská opravit rybník Velký Posměch tak, aby dokázal zadržet víc vody.

Na střechu městského úřadu budou letos osazené fotovoltaické panely, další úspory energií si město slibuje od osazení nové technologie na filtraci vody v krytém bazénu.

Žďárská radnice tento rok rovněž obnoví několik hřišť, s ochránci přírody připravuje například i projekt na osazování ptačích budek a hmyzích domků ve městě. V některých budkách u škol by měly být kamery, které dětem umožní pozorovat ptáky. „Město není skutečně jenom o těch silnicích a cihlách, ale o tom, že má především vytvářet dobré podmínky pro život,“ podotkl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). Pokračovat podle něj bude obnovování polních cest, u plotů a zídek ve městě budou přibývat popínavé rostliny.

Reklama

Doporučované