Hlavní obsah

Žďár nad Sázavou vyčlenil pro streetart šest ploch na veřejných místech

Foto: Pixabay.com

Street art. Ilustrační foto.

Reklama

Radnice ve Žďáru nad Sázavou vyčlenila šest veřejně přístupných ploch pro streetart. Zájemci je mohou využívat, aniž by museli žádat o souhlas. Radní města o tom rozhodli na základě jednání se zástupci pouličních umělců.

Článek

Podle starosty Martina Mrkose (Žďár-živé město) chce vedení města podpořit rozmanitost uměleckých projevů ve veřejném prostoru, proto vyčlenil šest veřejně přístupných ploch pro streetart.

„Vnímáme tenhle přístup i jako nějakou prevenci proti tvorbě na místech, kde by pak oprávněně ty graffiti mohly vyvolávat pocit nevhodnosti až vandalismu,“ řekl starosta. Podotkl, že v minulosti už byly legálně kresbami vyzdobené například některé trafostanice. Ve městě byl i festival velkoformátových maleb na zdi.

Letos už mohli lidé ve Žďáru nad Sázavou pro volnou tvorbu použít sololitové desky osazené pod dvěma mosty. Svou kresbu mohli vyfotit a uložit na stránku facebooku. Některé se staly součástí výstavy Otisky času, která je ve žďárské Galerii Stará radnice od 26. července do 21. srpna.

Legálně je teď možné v tomto městě pro streetart využít zeď garáží a dílny bývalého areálu technických služeb za hotelem Veliš, zadní stranu budovy autocvičiště, zeď ve směru na parkoviště v prostoru atria za náměstím a plochy pod pod třemi mosty, které jsou v ulicích 1. máje, Strojírenské a při cestě na sídliště Klafar z ulice Sázavská.

Reklama

Doporučované