Hlavní obsah

Do participativního rozpočtu ve Valašském Meziříčí lidé přihlásili 16 návrhů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do druhého ročníku participativního rozpočtu nazvaného Náš Valmez lidé přihlásili 16 návrhů. Občané navrhli řadu projektů, možnost realizace posoudí odborná pracovní skupina a rozhodne o jejich zařazení do finálového hlasování.

Článek

Principem participativního rozpočtu je, že lidé dají návrhy na zvelebení města a vyberou ty nejlepší. Na projekty vyčlenilo město stejně jako loni dva miliony korun, náklady na jeden projekt nesmí překročit půl milionu. Loni se v prvním ročníku ucházelo o hlasy veřejnosti 15 projektů. Hlasovat se bude od 30. září do 31. října.

„Náš Valmez je tou správnou cestou, jak vtáhnout občany do dění ve městě a zapojit je do rozhodování o zvelebení veřejných prostranství. Letos jsme přijali celkem 16 návrhů, jejichž realizovatelnost musí posoudit naše odborná pracovní skupina. Obecně lze říci, že nejčastěji se potýkáme s problémem nerespektování cenového rozsahu či realizací na jiných než městských pozemcích a cizím majetku,“ uvedl starosta Robert Stržínek (ANO). I v těchto případech se podle něj snaží zaměstnanci města s navrhovateli hledat možnosti úpravy projektů, aby je bylo možné zařadit do hlasování.

„Letos jsme obdrželi řadu zajímavých návrhů, které mají jistě šanci na úspěch. Jsou mezi nimi například vytvoření nového dětského hřiště v Juřince, workoutových hřišť na letním stadionu a u SVČ Domeček, piknikoviště v parku Abácie a bývalých kasárnách u rybníčku, venkovní čítárna pod stromy nebo revitalizace zeleně u kulturního domu v Hrachovci,“ uvedl starosta.

Loni uspělo pět projektů. Z nich už je hotové rozšíření DiscGolfParku Kasárna, kde vzniklo šest nových jamek. Dokončují se kuličkodráhy i zpřístupnění lokality Obora a pracuje se na projektech tanečního parketu a rozšíření dětského hřiště v Podlesí, uvedl mluvčí.

Participativní rozpočet pod názvem Tvoříme Zlín funguje již několik let v krajském městě, rozděluje se v něm pět milionů korun. Participativní rozpočet mají například i Vsetín či Otrokovice na Zlínsku.

Reklama

Doporučované