Hlavní obsah

Lidé ve Valašských Kloboukách si mohou prohlédnout interiéry domu Josefa Bratmanna

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé ve Valašských Kloboukách na Zlínsku si budou moct příští týden prohlédnout interiéry domu Josefa Bratmanna, který je první secesní stavbou na českém území. Autorem je valašskokloboucký rodák, architekt Hubert Gessner.

Článek

Komentovanou prohlídku připravilo na pátek 25. února tamní městské muzeum, vstup bude zdarma, sdělila ČTK mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková. Zájemci se seznámí s historií objektu i Gessnerovou tvorbou. Akce se uskuteční u příležitosti mezinárodního dne průvodců cestovního ruchu.

„Dům Josefa Bratmanna je skutečně první secesní stavbou v rámci celé naší země. Pro klobouckého rodáka a toho času již významného a zámožného vídeňského podnikatele ji v červnu 1895 projektoval další zdejší rodák Hubert Gessner. Tou dobou byl studentem prvního ročníku na vídeňské akademii výtvarných umění v ateliéru Otto Wagnera,“ uvedl historik městského muzea Petr Odehnal.

Historický objekt slouží jako sídlo základní umělecké školy. „Pro návštěvníky není běžně přístupný. Komentovaná prohlídka je unikátní možností, jak se pokochat jeho interiéry,“ uvedl Odehnal. Prohlídka začíná ve 14:00, po ní mohou lidé navštívit i expozice věnované Hubertu Gessnerovi (1871 až 1943) a jeho tvorbě v Česku i zahraničí.

Komentované prohlídky se uskuteční také v Luhačovicích, kde se budou konat od neděle do pátku 25. února. „Na své si přijdou milovníci architektury, historie i slavných osobností. Představíme projekt Zvukové mapy Luhačovice, majitelé hotelu Radun návštěvníky osobně provedou tímto funkcionalistickým skvostem. Prohlídka pod názvem Tady pramení Luhačovice představí naše město nejen jako lázně, ale jako moderní místo pro život a turistický cíl vhodný pro všechny věkové a zájmové kategorie,“ uvedla tamní projektová manažerka cestovního ruchu Jarmila Ďurďová.

Ve Zlíně se mohou dnes lidé seznámit s nejvýznamnějšími stavbami i továrním areálem v centru města.

Reklama

Doporučované